Written by Donat Berisha

Dataroaming in EU vaak lagere snelheden

Wanneer je binnen de EU op reis gaat, maak je gebruik van roaming. Uit een studie van de Europese Commissie blijkt dat roamingdiensten in de EU vaak van lagere kwaliteit zijn dan in eigen land.

Binnen de EU is er een roamingverordening. Het onderzoek is gedaan als onderdeel van deze verordening. Hierbij blijkt dat de kwaliteit van dataroaming buiten eigen land dus vrij vaak van mindere kwaliteit is. In dit artikel lees je meer over het resultaat van dit onderzoek en wat dit voor jou als prepaid klant betekent. Lees dus snel verder!

Studie dataroaming

In de studie werden 40 mobiele netwerken in 13 EU-landen op het volgende gemeten:

  • Downloadsnelheid
  • Uploadsnelheid
  • Latency (Wachttijd/Vertraging)

Uit de studie blijkt dat klanten van 21 mobiele netwerken uit 11 landen minstens één keer slechtere kwaliteit bij dataroaming hebben meegemaakt in vergelijking met hun eigen land.

Wanneer wordt gekeken naar alle data van de studie, werden de verschillen nog duidelijker. Bij roaming in de EU was de downloadsnelheid bij 39% van de gevallen slechter dan in eigen land. Uploadsnelheid ging met 59% achteruit en de latency was maar liefst 62% slechter.

Roam like at home

Onlangs heeft de Europese Commissie laten weten dat het de roam like at home-regelgeving tien jaar wilt verlengen. Hierbij is wel voorgesteld om kwaliteitseisen in te voeren, zodat ook buiten eigen land de snelheden van data hoog genoeg zijn.

De huidige versie loopt medio 2022 af. Dat betekent dat iedereen binnen de EU geen toeslagen hoeft te betalen voor het gebruiken van hun telefoon in andere EU-landen. Hoewel dat positief is, is het wel de bedoeling dat de kwaliteit van dataroaming in de EU beter wordt. Zo moeten de snelheden gelijkwaardig worden en zou iedereen gebruik moeten kunnen maken van het 4G-netwerk van providers.

Wat betekent dit voor mij als prepaid klant?

Wanneer je een herlaadkaart hebt en in het buitenland (binnen de EU) wilt internetten, is de kans aanwezig dat je internetsnelheid niet even snel is als in België. Dit geldt ook voor de mensen die een abonnement hebben.

Hier kun je zelf verder niets aan doen. De bedoeling is dat de hogere kwaliteitseisen bij verlenging van de verordening worden doorgevoerd, zodat de kwaliteit van dataroaming in andere EU-landen voor iedereen verbeterd.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *