Written by Team PrepaidSimkaarten.BE

Wetswijziging mobiel gebruik binnen de EU

Na lang gesteggel binnen de Europese Unie, de Europese Commissie en de Raad is er eindelijk een akkoord die zeer gunstig is voor de consument. Wij hebben het over de roamingkosten die per 15 juni 2017 niet meer zullen bestaan.

Waar gaat het precies over?

Roamingkosten betaal je via je eigen telecomprovider en bestaan uit extra kosten die je maakt in het buitenland wanneer je gebruik maakt van een buitenlands netwerk. De instellingen van je mobiel veranderen wanneer je in het buitenland, binnen de EU, bent is dus vanaf de zomer van volgend jaar niet meer nodig.

Wat betalen we tot die tijd nog extra?

  • Bellen: nationaal tarief + €0,05 per minuut (excl. Btw)
  • Gebeld worden: nationaal tarief + €0,01 per minuut (excl. Btw)
  • Sms’en: nationaal tarief + €0,02 per sms (excl. Btw)
  • Data: nationaal tarief + €0,05 per mb (excl. Btw)

Hoe was dit een paar jaar geleden

In 2008 betaalde je als consument nog zo’n €0,55 per minuut extra wanneer je in het buitenland belde. Op het gebruik van mobiel internet was er tot 2009 nog geen maximum tarief ingesteld, dit kon je in het verleden wel 4 euro per mb extra gekost hebben. Dit betekende dat telecomproviders goed konden verdienen aan klanten die hun mobiel in het buitenland gebruikte. Gelukkig komt hier volgend jaar verandering in en betalen wij binnen de EU niets extra’s meer. Dit betekent dat we evenveel betalen als in eigen land. Op de factuur van je Nederlandse provider mogen geen extra kosten voor mobiel gebruik in het buitenland meer te vinden zijn.

Tot slot

Tijdens het overleg van de Europese Commissie was er ook nog sprake van een beperking van 90 dagen. Dit hield in dat er na negentig dagen wel extra kosten door telecomproviders in rekening gebracht zouden mogen worden. Dit om misbruik van gratis roaming te voorkomen. Het voorstel van negentig dagen is afgeschaft maar bij misbruik mag er wel maximaal €0,04 per gebelde minuut of €0,01 per MB extra in rekening worden gebracht. De providers moeten de consument wel vooraf waarschuwen. Bij buitenlandse studenten, expats of grenswerkers is het logisch dat zij hun mobiel veel in het “buitenland” zullen gebruiken, hiermee zal met deze regeling rekening moeten worden gehouden. Ook komt er een website van de Europese Commissie waarop de tarieven van verschillende aanbieders met elkaar vergeleken worden, waardoor de consument zelf een keuze kan maken en wellicht voor een buitenlandse aanbieder kan kiezen tijdens het verblijf daar. Hoe dit voor de Belgische telecomproviders uitpakt en hoe zij hierop in zullen spelen is nog even afwachten.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *