Written by Donat Berisha

Amerikaanse iPhone 14 is eSIM-only

Apple heeft deze week de nieuwe iPhone 14 onthult. Deze heeft vier modellen, en heeft in België een heftig prijskaartje: het goedkoopste model kost €1019,-. Hoewel Amerikanen hier een flink stuk minder voor betalen ($799), ontbreekt er in de Verenigde Staten wel een belangrijke kenmerk waar we inmiddels al zo gewend aan zijn geraakt: een simkaartslot. In Amerika kan men met de iPhone 14 alleen middels eSIM mobiel internetten, bellen, en sms’en.

eSIM-only? Hoe zit dat precies?

Sinds de opkomst van eSIM heeft men altijd kunnen kiezen uit twee opties: of voor de ‘traditionele’ simkaart via prepaid / een abonnement, of voor eSIM. Met deze ‘embedded SIM’ heb je geen fysieke simkaart meer nodig, omdat deze in je telefoon is ‘geïntegreerd’. Alleen nieuwere telefoons hebben deze functie, waaronder alle iPhones vanaf de iPhone Xs.

Hoewel zowel meerdere iPhone- als Android-toestellen eSIM-ondersteuning hebben, wordt men niet ‘geforceerd’ om hiervoor te kiezen. Dat is nu wel het geval met alle iPhone 14-modellen in de Verenigde Staten: deze hebben geen simkaartslot.

Het betreft hier alleen Amerika. In Europa, waaronder dus België, kun je nog wel gewoon een fysieke prepaid simkaart (of een simkaart via een sim only abonnement) in een iPhone 14 plaatsen.

eSIM-only telefoons

In totaal zijn er slechts twee telefoons die alleen eSIM ondersteunen (en dus eSIM-only zijn). Dit zijn de volgende telefoons:

  • iPhone 14
  • Motorola Razr 2022

De Motorola Razr (2022) is de eerste smartphone waarbij officieel is bevestigd dat deze eSIM-only is. Deze telefoon is voor nu echter alleen voor de Chinese markt aangekondigd, en is dus op dit moment ook alleen in China een ‘alleen eSIM-toestel’.

Dit betekent dat er momenteel geen eSIM-only telefoon in Europa te koop is.

Reactie en kritiek

Niet iedereen is even tevreden met deze beslissing van Apple. Hoewel er voor degenen die in Amerika blijven niet zoveel veranderd, zijn er velen die graag naar het buitenland reizen. Voor hen is dit geen goed nieuws. Met alle andere iPhones is het namelijk mogelijk om in een ander land een lokale simkaart te kopen. Zo hoeft men geen rekening te houden met (hoge) roamingkosten en mogelijke slechte verbindingen.

Het bovenstaande is dus niet meer mogelijk met de Amerikaanse iPhone 14. Een alternatief is om te switchen naar een eSIM-provider in het land van bestemming, maar nog lang niet alle landen hebben (meerdere) providers die eSIM ondersteunen. Dit is al een probleem voor mensen met een mobiel abonnement, maar vooral voor prepaid gebruikers. Bepaalde aanbieders die wel eSIM aanbieden, ondersteunen namelijk alleen abonnementen (en dus geen eSIM prepaid).

Dat de Amerikaanse iPhone 14-modellen eSIM-only zijn, wordt dus niet door iedereen positief ontvangen. Wereldwijd is de ontwikkeling van eSIM namelijk nog niet zo ver dat niemand hier problemen aan gaat ondervinden.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *