Written by Donat Berisha

Grote toename dataverbruik in de zomer

Afgelopen zomer is er meer dan ooit gebruik gemaakt van mobiel internet. Uit cijfers van provider KPN blijkt dat er een recordhoeveelheid aan data is verbruikt. Waar over het algemeen mobiele data steeds vaker gebruikt wordt, hebben Nederlanders tijdens deze zomervakantie meer tijd op het internet gespendeerd dan in vroegere jaren.

Mobiele data in zomer van 2022

In totaal werd er 60 procent meer data verbruikt ten opzichte van de vorige zomer. Dit is op basis van Europese vakantieadressen. Dit is natuurlijk een grote toename. In het roamingverkeer wordt dan ook duidelijk dat Nederlanders meer reislustig waren dan in 2021. Ook toont het roamingverkeer dat Frankrijk, Spanje en Italië populaire vakantiebestemmingen waren tijdens de zomervakantie van 2022.

De drukste week was week 32 (de tweede week van augustus). Er werd nog nooit eerder zoveel roamingverkeer in één maand gegenereerd als in augustus 2022.

Automobilisten hebben volop navigatie apps gebruikt, en films en muziek werd steeds meer gestreamd.

Groei roamingverkeer

Zoals eerder beschreven: mobiel internet wordt steeds vaker gebruikt. Hoewel de jaarlijkse groei van gemiddeld 30 tot 50 procent hoog is, stijgt roamingverkeer zelfs nog harder met 60 procent per jaar.

Men verkiest hierbij vaker mobiel internet via een prepaid databundel, of een abonnement, boven het gebruiken van WiFi op de camping.

Drukste dagen

De zaterdagen (en in mindere mate de zondagen) waren in juli het drukst qua mobiel dataverbruik. Dit zijn de dagen waarop mensen het meeste naar hun vakantiebestemming afreizen. Er wordt op de snelwegen gebruikt gemaakt van het internet.

Internetten op vakantie

Dat men mobiele data boven WiFi-verbindingen verkiest, is niet vreemd. Over het algemeen is mobiel internet veiliger, sneller en stabieler. WiFi-netwerken in het buitenland zijn vaker traag, openbaar (en dus onveilig), en instabiel.

Sinds er geen roamingkosten binnen Europa meer zijn, zijn er ook minder zorgen over hoge rekeningen wanneer iemand naar een ander Europees land gaat. Dat is te merken aan het verbruik in andere Europese landen tijdens deze zomervakantie.

Data only oplossingen

Oplossingen waarbij men alleen internet ontvangt, vallen onder mobiele data en gaan dan ook mee in de stijging van de populariteit hiervan. Een voorbeeld hiervan zijn prepaid data only simkaarten. Sinds vorig jaar september wordt er in België 24% vaker gezocht naar een ‘data only simkaart’.

Onder andere op vakantie zijn dergelijke oplossingen (zoals data only simkaarten) populair, vooral in gebruik met MiFi-routers. Op deze manier worden trage en onbetrouwbare WiFi-netwerken vervangen. Voordelen als lage tarieven per MB en snel 4G in andere landen zijn hierin belangrijk.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *