iSIM mogelijke opvolger van eSIM
Hoewel velen nog maar net gewend raken aan de term ‘eSIM’, staat er mogelijk al een vervanger voor de deur. Er wordt namelijk gewerkt aan ‘iSIM’. Dit is een nieuwe techniek die soortgelijk staat aan eSIM, maar enkele specifieke voordelen kent, zoals de inname van nóg minder ruimte en minder energieverbruik.
Ontwikkeling van iSIM
De partijen die de iSIM-techniek voorstellen, zijn chipfabrikant Qualcomm en elektronica onderneming Thales. Tijdens de Mobile World Congress kwamen de bedrijven met het nieuws.
Qualcomm heeft de iSIM samen met Thales ontwikkeld, en de chipfabrikant laat weten dat de nieuwe technologie al zal werken met de Snapdragon 8 Gen 2.
Hoe zit het ook alweer met eSIM?
De uitrol van eSIM heeft ervoor gezorgd dat er een alternatief is voor fysieke simkaarten. Dit heeft meerdere belangrijke voordelen. Zo wordt er jaarlijks flink bespaard op plastic verbruik, wat natuurlijk gunstig is voor het milieu. Andere voordelen zijn dat er niet gewacht hoeft te worden op een simkaart en de mogelijkheden voor dual sim.
eSIM werkt via een ingebouwde chip in een telefoon, waardoor een fysieke simkaart niet nodig is. Het is beschikbaar voor zowel mobiele abonnementen als prepaid simkaarten / herlaadkaarten. Meer over eSIM lees je op deze pagina.
Waarom iSIM?
De werking van iSIM is soortgelijk aan eSIM. Er worden echter twee primaire voordelen benoemd ten opzichte van eSIM:
- Ruimte
- Energieverbruik
Ruimte
De iSIM is kleiner dan de eSIM. De hoofdreden hiervoor is dat dat er geen aparte chip wordt gebruikt, maar dat iSIM al direct in de hoofdchip van een apparaat, zoals een smartphone, zit. Hierdoor neemt het minder ruimte in beslag:
- iSIM: minder dan 1 vierkante millimeter
- eSIM: 6,75 vierkante millimeter
Doordat iSIM al geïntrigeerd is, en er geen aparte chip nodig is, is de kans groter dat fabrikanten deze technologie sneller zullen oppakken dan eSIM (waarvoor wel een aparte chip benodigd is).
Energieverbruik
Naast het bovenstaande noemt Thales nog een andere interessante voordeel van iSIM tegenover eSIM: er wordt minder energie verbruikt. Het bedrijf noemt hierbij geen getallen. Toch is dit wel interessant voor bijvoorbeeld bepaalde IoT-apparaten.
Wanneer zal iSIM daadwerkelijk gebruikt worden?
De nieuwste chip van Qualcomm, de Snapdragon 8 Gen 2, werkt al met iSIM. Het wordt officieel dus al gebruikt.
Apparaten zoals smartphones maken hier echter nog niet gebruik van. Of en wanneer dit wel zal gebeuren, hangt af van de wijze waarop fabrikanten iSIM zullen omarmen. Qualcomm geeft in ieder geval aan dat er in 2027 300 miljoen apparaten zullen zijn die iSIM ondersteunen. De verwachting is dat dat de nieuwe technologie eerst beschikbaar wordt voor duurdere, ‘flagship’ telefoons, en pas later voor goedkopere smartphones en apparaten als smartwatches.
Mobiele aanbieders (prepaid en mobiele abonnementen) hoeven geen ander systemen te gebruiken om iSIM op afstand te activeren. Heeft een telefoon in de toekomst dus de iSIM-functionaliteit, dan kunnen providers dezelfde systemen als momenteel gebruiken.