Written by Donat Berisha

België duurdere telecomprijzen dan buurlanden

In het algemeen liggen de prijzen van telecomdiensten op een hoog niveau, vooral wanneer ze worden vergeleken met de buurlanden (zoals Nederland en Frankrijk). Het BIPT (Belgische Instituut voor postdiensten en telecommunicatie) concludeert dit op basis van hun recente onderzoek. Klanten van telecom operators in België betalen dus gemiddeld meer. In dit artikel gaan we daar hier verder op in en geven we meer informatie.

Prijsonderzoek telecomprijzen

Ieder jaar doet het BIPT onderzoek naar de telecomprijzen in België en buurlanden, en zo dit jaar ook. Hieruit blijkt dat België in 2021 gemiddeld duurder is dan wanneer het aankomt op telecomprijzen. België is hierbij vergeleken met:

  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Het Verenigd Koninkrijk
  • Nederland
  • Luxemburg

Het gaat hier om een momentopname op basis van verzamelde data over telecomprijzen in november 2021.

Mobiele diensten

Het onderzoek kijkt naar de gehele telecommarkt, waaronder zowel mobiele diensten als prepaid, en vaste diensten als vast internet vallen. Het valt hierbij op dat België op het gebied van mobiele diensten (waaronder dus prepaid / herlaadkaarten) als ‘redelijk competitief’ wordt bestempeld in vergelijking met zijn buurlanden. Klanten van mobiele diensten lijken dus gemiddeld niet veel meer te betalen in België dan in buurlanden.

De volgende telecomdiensten zijn echter wel een stuk duurder in België:

  1. Mobiele diensten met veel belminuten en data (grotere bundels).
  2. Gebundelde aanbiedingen (triple play & vaste en mobiele diensten gecombineerd).

Vooral wanneer het op grotere abonnementen / bundels / pakketten aankomt, betalen Belgische consumenten meer voor telecomdiensten. Een vergelijkbaar onderzoek van de Europese Commissie bevestigt dit. Lees daar hieronder meer over.

Soortgelijk onderzoek Europese Commissie

Een soortgelijk onderzoek, gepubliceerd door de Europese Commissie in november 2021, bevestigt het BIPT-onderzoek. Het onderzoek van de Europese Commissie plaatst België namelijk op de 15e plek voor de goedkoopste telecomprijzen. België eindigt op de 25ste en 26ste plek voor gebundelde en vaste diensten.

Het onderzoek van de Europese Commissie vergelijkt de telecomprijzen in de Europese Unie.

Rate this post

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 5 =