Written by Donat Berisha

Simkaart past niet in iPhone, wat nu?

Je hebt net een nieuwe iPhone ontvangen, of je nieuwe simkaart is geleverd: top! Nu probeer je de simkaart in de iPhone te doen. Dit lukt niet, want de simkaart past niet in je iPhone.

De bovenstaande situatie is natuurlijk vervelend. Het liefst wil je direct van je simkaart gebruik maken om te bellen, sms’en en internetten. Hiervoor moet de simkaart natuurlijk wel passen. In dit artikel lees je wat je dient te doen als je simkaart niet in je iPhone past!

Herlaadkaart past niet in iPhone: Te groot of te klein?

Past je herlaadkaart niet in je iPhone? Dan zijn er twee mogelijkheden:

  • De simkaart is te groot
  • De simkaart is te klein

Wat je moet doen, hangt af van of de kaart te groot of te klein voor je iPhone is.

Simkaart te groot voor iPhone

Heb je een van de nieuwere iPhone-modellen, maar een micro of standaard simkaart, dan gaat de simkaart niet passen. In nieuwere iPhones (en andere nieuwere mobiele telefoons) past namelijk een nano-formaat. Micro en standaard sims zijn dus te groot. Een voorbeeld: je hebt net een iPhone 11 ontvangen, maar je sim is in micro-formaat. Je simkaart past dus niet in je iPhone 11.

Is de simkaart te groot, dan heb je drie mogelijkheden:

  1. Druk de kaart uit. Is je simkaart onlangs geleverd, dan heb je waarschijnlijk een 3-in-1 simkaart ontvangen. Deze kun je simpel uitdrukken naar nano-formaat.
  2. Knip de simkaart naar een kleiner formaat. Let hierbij wel op de risico’s: de simkaart kan stuk gaan, of de chip kan worden beschadigd. Hierdoor kun je bepaalde contactgegevens kwijtraken, of kunnen er prestatieproblemen optreden. Heb je geen 3-in-1 simkaart, dan is dit dus een mogelijke oplossing.
  3. Vraag bij je provider een nieuwe simkaart aan, of bestel zelf een nieuwe herlaadkaart (met nummerbehoud).

Simkaart te klein voor iPhone

Indien je nog een ouder iPhone-toestel hebt, kan het ook zo zijn dat je huidige of nieuwe simkaart te klein is voor de iPhone. Dit is bij de toestellen het geval:

  • In de iPhone 3G(S) en oudere toestellen past een standaard (grootste formaat) simkaart.
  • In de iPhone 4 past een micro simkaart.

In alle iPhones vanaf de iPhone 5S en 5C past de nieuwste & kleinste formaat simkaart: de nano-formaat. Heb je wel een iPhone 4 of ouder toestel, dan zijn er twee mogelijkheden:

  1. Schaf een simkaartadapter aan. Hiermee leg je de simkaart in het raamwerk van een groter simkaartformaat.
  2. Heb je een 3-in-1 simkaart, dan hoef je geen adapter aan te schaffen en kun je de kaart gewoon direct in een grotere raamwerk drukken.

Virtuele simkaart: Prepaid eSIM

Er zijn eigenlijk altijd fysieke simkaarten gebruikt in mobiele apparaten. Hoewel simkaarten wel steeds minder ruimte innemen (de nano simkaart zowel de nieuwste als kleinste type), is er sinds kort een nieuwe ontwikkeling: prepaid eSIM. Hiermee heb je geen ‘fysieke’ simkaart meer nodig: via een chip in je telefoon gebruik je als het ware een ‘digitale, virtuele simkaart’.

Dit heeft natuurlijk een aantal voordelen: geen gedoe meer met te kleine of te grote simkaarten, geen simkaart die kapot gaat, niet meer hoeven te wachten op je bestelling, en voordelen voor het milieu.

Voor prepaid eSIM heb je wel een vrij recente telefoon nodig. Voor iPhones zijn dat onder andere de iPhone 11 (en hogere modellen, zoals 12 & 13) en iPhone SE 2020. Toch ondersteunen ook wat oudere iPhone-modellen, zoals de iPhone Xr (2018) en iPhone Xs (2018) ook eSIM. Heb jij een van deze toestellen, en zie je een digitale simkaart wel zitten? Bekijk dan onze prepaid eSIM pagina voor meer informatie!

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *