Written by Donat Berisha

Roaming Europa: Tot 2032 kosteloos

Roaming blijft binnen Europa ook tot 2032 zonder extra kosten. Dat heeft de Europese Commissie bevestigd. Dit betekent dat roamen zelf kosteloos is, want je betaalt er niets voor. Je betaalt gewoon de normale tarieven van je prepaid provider (dezelfde tarieven als in België). Deze nieuwe regelgeving staat in de nieuwe Europese roaming regels. Lees verder voor meer informatie!

Roaming binnen Europa

De benaming voor roaming zonder extra kosten binnen Europa, is ‘Roam like at home’. Dat betekent dat consumenten gebruik moeten kunnen maken van een netwerk zoals ze dat in hun eigen land gewend zijn.

In de nieuwe roaming regels staat onder andere het volgende:

  • Tot 2032 kunnen consumenten binnen Europa zonder extra kosten roamen.
  • Verbeterde toegang tot noodcommunicatie: mensen krijgen informatie over de manieren om toegang te krijgen tot nooddiensten via 112 en alternatieve toegangsmiddelen. Providers zullen klanten tegen juni 2023 via een sms informeren over deze alternatieve manieren voor toegang tot nooddiensten.
  • Men moet met dezelfde snelheid als ‘thuis’ kunnen roamen.
  • Ook de kwaliteit van een netwerk moet hetzelfde zijn als in eigen land.

De laatste twee regels zijn van toepassing zolang een mobiel netwerk dezelfde snelheid en kwaliteit in andere Europese landen toelaat. Is dit niet het geval, dan moeten operators dit aan hun klanten laten weten.

Roam like at home

Dat consumenten binnen Europa voor dezelfde tarieven als in hun eigen Europese land gebruik kunnen maken van een netwerk, geldt sinds juni 2017. Dat is wanneer roam like at home in werking trad. Met de nieuwe regels, die hierboven wordt genoemd, moeten mensen roam like at home dus nog beter gaan ervaren.

In Engeland roamen

Engeland maakt geen onderdeel meer van de Europese Unie. Hierdoor gelden de roam like at home regels niet voor Groot-Brittannië. Hier hebben we onlangs over geschreven in ons artikel over roaming in Engeland. Doordat Engeland niet meer bij de EU hoort, hebben Britse mobiele operators het recht om roamingkosten te berekenen aan klanten die naar landen binnen de EU reizen.

Voor prepaid, maar ook mobiele abonnementen, betekent dit dat het mogelijk is dat je in Engeland roamingkosten gaat betalen. Of er sprake is van kosten en wat de kosten dan zijn, verschilt per mobiele aanbieder.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *