Written by Donat Berisha

Telenet lanceert 5G in eerste regio’s

Mobiele netwerkprovider Telenet lanceert zijn mobiele 5G-netwerk gradueel vanaf 6 december. De eerste gebieden die mobiel 5G van Telenet ontvangen bevinden zich in Vlamingen. Klanten met een bepaald Telenet abonnement kunnen als eerste gebruik maken van het 5G-netwerk. De bedoeling is dat het 5G-netwerk de komende jaren geleidelijk verder wordt uitgebouwd. In dit artikel lees je hier meer over!

Vlaamse regio’s & Specifieke abonnementen

De eerste Telenet 5G-zones bevinden zich rond de volgende Vlaamse regio’s:

  • Leuven
  • Antwerpen
  • De kust

Je hebt allereerst natuurlijk een 5G-telefoon nodig om een 5G-abonnement te kunnen gebruiken. Je kunt momenteel dan uit de volgende Telenet abonnementen kiezen: ONE, ONEup, KLIK- en KING, of KONG Business. Hierna volgen, in de lente van 2022, andere abonnementen van Telenet, Telenet Business en BASE.

Verkoop 5G-smartphones

De reden dat 5G voor bovenstaande abonnementen beschikbaar wordt, is de verkoop van 5G-smartphones. De provider geeft aan dat bijna de helft van de smartphones die in september 2021 verkocht worden, 5G ondersteunen (8 keer meer dan vorig jaar). Doordat toestellen dus vaker 5G-ready zijn, en deze ook veel vaker worden gekocht, begint Telenet nu met het aanbieden van 5G.

In regio’s waar 5G actief is, kunnen klanten met een 5G-smartphone tot wel vijf keer sneller surfen. Abonnementen kunnen tot wel 1 Gbps halen, waardoor soortgelijke snelheden als vaste netwerken worden ervaren. Verder is 5G stabieler, en kunnen toepassingen die vooral thuis via wifi worden gebruikt (zoals streamen, online vergaderen, videobellen en gamen), steeds vlotter onderweg worden ingezet.

5G-abonnementen van Telenet

De provider biedt 5G zonder extra kosten aan. Voor de abonnementen van Base, en de andere tariefplannen van Telenet, wordt 5G in het voorjaar van 2022 beschikbaar.

Telenet maakt gebruik van een voorlopige spectrumlicentie voor deze beginnende 5G-uitrol. Het gaat hierbij om een spectrum dat tussen 3,6 GHz en 3,8 GHz ligt. Deze frequentie heeft een korter bereik, en is vooral geschikt voor de capaciteit van het mobiele netwerk op specifieke plaatsen te verhogen. Dit is ook waarom 5G door Telenet zo geleidelijk wordt uitgerold.

Voordat 5G volledig kan worden uitgerold, dient Telenet te wachten op de licentieveiling. De verwachting is dat deze in het tweede kwartaal van 2022 plaatsvindt.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *