Written by Donat Berisha

België krijgt vierde mobiele netwerkoperator

De Belgische mobiele telecommarkt voor sim only abonnementen en prepaid krijgt er definitief een vierde speler bij. Dit heeft het Overlegcomité onlangs besloten. Deze beslissing zorgt ervoor dat de weg voor een 5G-frequentieveiling vrij is gemaakt. Vooral Citymesh, momenteel een B2B telecomprovider, heeft nu en in het verleden laten weten interesse te hebben de vierde netwerkoperator (provider met een eigen mobiele netwerk) in de Belgische telecommarkt te worden. Lees verder voor meer informatie over de telecom ontwikkelingen in België.

Vierde mobiele netwerkoperator

Gisteren, woensdag 24 november 2021, heeft het Overlegcomité de beslissing definitief gemaakt. Naast de huidige netwerkproviders Proximus, Orange en BASE, komt dus een vierde aanbieder van mobiele telecomdiensten te staan.

Voor de Belgische 5G-veiling is een stuk van het spectrum eerder al gereserveerd voor een mogelijke vierde speler. Dit stuk spectrum zal beperkt worden, en een vierde speler krijgt de mogelijkheid om slechts een deel van het spectrum aan te kopen. Hierdoor zou het bijvoorbeeld op de mobiele B2B-markt kunnen focussen.

Hoewel de aankomende vierde mobiele netwerkaanbieder dus wel mee kan doen aan de 5G-veiling, zal het niet mogelijk zijn om een groot deel van het beschikbare spectrum te kopen.

Interesse van Citymesh

Citymesh heeft hun plannen om de vierde mobiele netwerkoperator te worden niet stil gehouden. Het afgelopen jaar heeft het bedrijf meermaals aangegeven de vierde speler in de Belgische markt te willen worden. Citymesh is dan ook het enige bedrijf dat sinds de beslissing openlijk aanspraak maakt op de vierde 5G-licentie.

De huidige B2B-telecomoperator geeft aan tevreden te zijn over de opzet van de 5G- spectrumveiling. Mitch de Geest, CEO Van Citymesh, zegt dat alles is gedaan om ervoor te zorgen dat de markt kan spelen. Hoewel Citymesh zich in beginsel vermoedelijk vooral op de B2B-markt zal richten, wilt het bedrijf zich uiteindelijk ook op de mobiele consumentenmarkt richten. Dat vraagt om flinke investeringen, maar Mitch de Geest geeft aan dat de mogelijkheid niet wordt uitgesloten. Allereerst is het dus wel de bedoeling om op de industriële markt te richten.

5G-veiling België

Deze beslissing voor het toelaten van een vierde netwerkoperator maakt de weg vrij voor een 5G-frequentieveiling. De veiling kan nu worden georganiseerd. Als er verder geen vertragingen optreden, zal de 5G-frequentieveiling in het tweede kwartaal van 2022 plaatsvinden. Onder andere een weerstand van een vierde speler, alswel verdelingen over regio’s en een formatieproces voor een nieuwe regering, heeft ervoor gezorgd dat de 5G-veiling laat op gang komt.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *