Written by Donat Berisha

Digi wordt vierde Belgische telecomoperator

België kent nu vier mobiele aanbieders met een eigen netwerk. Digi, een Roemeense telecommunicatie groep, werkt samen met Citymesh en wordt de vierde Belgische operator. Wat gaat er veranderen? En komt de nieuwe operator ook met prepaid diensten? Lees verder voor meer informatie!

Vierde Belgische mobiele operator

De veiling van de Belgische 5G-frequenties is inmiddels voorbij. Deze spectrumveiling heeft, naast 1,2 miljard euro, dus ook een nieuwe operator opgeleverd. Digi werkt hiervoor samen met Citymesh. Waar Digi zich op de particuliere consumentenmarkt gaat richten, focust Citymesh zich op de zakelijke markt.

Er namen in totaal vijf telecomspelers deel aan de 5G-veiling: Proximus, Orange, Telenet, Citymesh (Digi) en NRB. De eerste vier hebben de nodige frequenties binnengehaald. Voor het eerst in 24 jaar betekent dat een vierde Belgische mobiele operator.

Citymesh heeft de optie gelicht om tegen een betaling van 83 miljoen euro te kunnen beschikken over een gereserveerd spectrum pakket voor zowel 5G als 4G, 3G, en 4G.

Gaat Digi ook prepaid diensten aanbieden?

Het is momenteel niet bekend of Digi prepaid aanbieder wordt. Er wordt verwacht dat de provider sowieso abonnementen gaat aanbieden, maar tot dusver is er nog niets bekend over een eventuele prepaid aanbod.

Daarom hebben we contact opgenomen om hier naar te vragen. Als antwoord hebben we gekregen dat de portfolio van Digi de komende maanden wordt gefinaliseerd. Momenteel is het nog niet duidelijk of prepaid hier onderdeel van gaat uitmaken.

Wat gaat er veranderen?

Al lang is er discussie rondom concurrentie op de Belgische mobiele telecommarkt. Deze zou niet voldoende zijn, wat een van de belangrijkste factoren voor de hoge Belgische telecomprijzen is. Vorig jaar werd dan ook bekend gemaakt dat België de duurste telecomprijzen van de Europese Unie heeft. Consumenten zouden meer dan 76% van het gemiddelde betalen. Dit is een stuk meer dan in Nederland en andere buurlanden / Europese landen.

Ook nu is dat nog altijd zo. Juist daarom is deze nieuwe operator goed nieuws voor de Belgische consument. Naar alle waarschijnlijkheid zal de extra concurrentie namelijk leiden tot lagere tarieven. Volgens Digi kunnen er dan ook ‘zeer betaalbare prijzen’ worden verwacht.

Naast een verschil in verdeling van het spectrum, is de verwachting dus dat er vooral op het gebied van prijzen een positieve verandering kan worden verwacht.

Verschil met Nederland

Waar Nederland in het verleden vier (met Tele2) en België drie mobiele operatoren kende, is de situatie nu juist omgedraaid: Nederland heeft met KPN, Vodafone en T-Mobile drie providers met een eigen netwerk, terwijl er nu dus vier Belgische operatoren zijn (Proximus, Orange, Telenet en Citymesh/Digi).

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *