Written by Donat Berisha

België heeft duurste telecomprijzen van Europese Unie

Van alle landen uit de Europese Unie heeft België de duurste telecomprijzen, dit blijkt uit onderzoek van Eurostat. In België wordt maar liefst 76 procent (!) meer dan het gemiddelde betaalt door de consument. In vergelijking: de Nederlandse consument betaalt 28 procent meer en Duitse consument betaalt 20 procent meer. In Frankrijk betalen ze zelfs 6,5 procent minder dan het Europese gemiddelde. Hoe kan het dat de telecomprijzen in België zo hoog zijn in vergelijking met de rest van Europa?

Oorzaak hoge prijzen

In België zijn er eigenlijk twee grote aanbieders van telecommunicatie: Proximus en de kabeloperatoren. Dit zijn veruit de twee grootste spelers op de markt en eisen veel van de marktruimte op. De consument heeft dus maar een beperkt aantal keuzes, waardoor de grote aanbieders ontzettend veel invloed op de prijs hebben. Dat leidt tot hoge prijzen voor consumenten. In buurlanden zijn er meerdere grote aanbieders waardoor de concurrentie groot is en de prijzen stabiel blijven.

Nieuwe groothandelstarieven

Onlangs heeft de Europese Unie besloten om nieuwe groothandelstarieven aan te nemen, deze groothandelstarieven regelen de prijs die providers moeten betalen voor toegang tot kabelnetwerk. De nieuwe tarieven zijn duurder waardoor de kleine providers meer kosten maken. De hoge kosten maken het moeilijk voor prijsvechters zoals Mobile Vikings om de lage prijzen te hanteren en op die manier te concurreren met de grote spelers. Daarnaast zorgen de groothandelstarieven ervoor dat het moeilijker wordt voor kleine partijen om toe te treden op de markt. De verwachting is dan ook dat door het gemiddelde bedrag dat wordt uitgegeven in België aan o.a. mobiele abonnementen in de toekomst nog verder zal gaan stijgen.

Belgische overheid

De consumentenbond is bang dat prijsvechters in de toekomst worden opgekocht door de grote spelers op de markt. Mocht dit gebeuren krijgen de twee grote spelers nog meer invloed op de markt. De Belgische overheid bezit zelf 50.1 procent van de aandelen van Proximus en heeft dus, naast de normale marktwerking, een redelijk aandeel in de hoge prijzen die er worden betaald voor telecommunicatie. Voorlopig lijkt er dus weinig verbetering in te zitten voor de consument.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *