Written by Donat Berisha

Nieuwe regels voor onbeperkt internet

Wanneer je voor onbeperkt internet op je gsm kiest, denk je misschien te kunnen verwachten dat je ook daadwerkelijk onbeperkt kunt internetten, zonder ook maar ergens op te letten. Vaak is dit echter niet het geval. Er geldt namelijk een Fair Use Policy (FUP). Volgens Belgische regulator BIPT is het op dit moment niet duidelijk genoeg hoe het zit met onbeperkt internet en een FUP. Er moet meer duidelijkheid komen, waaronder een aantal nieuwe regels. Lees verder voor meer informatie!

Onbeperkt internet en een FUP

In de praktijk is de kans aanwezig dat je niets merkt van de Fair Use Policy wanneer je onbeperkt internet hebt. Je zult namelijk per dag vrij veel GB’s moeten verbruiken om hier mee te maken te krijgen.

Fair Use Policy houdt in dat je ‘normaal’ of ‘redelijk’ gebruik maakt van diensten. Buitensporig verbruik is dus niet de bedoeling, aangezien dat leidt tot overbelasting van het netwerk van de desbetreffende provider. Zelfs wanneer je onbeperkt internet hebt, heb je dus te maken met een FUP. Onbeperkt is met een FUP dus niet echt ‘onbeperkt’.

Regels onbeperkt internet

Hoewel het voor aanbieders toegestaan om een Fair Use Policy te gebruiken, is er bij vrij veel mensen nog onvoldoende duidelijkheid. Ook hebben gebruikers van onbeperkt internet aangegeven de gevolgen van een FUP te ondervinden. Aangezien ‘onbeperkt’ dan ook eigenlijk een belofte is, moeten er volgens de BIPT een aantal nieuwe regels komen:

  • Is het volume van de FUP bereikt? Providers zouden dan toegang tot het internet niet moeten kunnen afsluiten.
  • Er moet meer duidelijkheid komen over onbeperkt gebruik, redelijk gebruik en wat de verschillen zijn. Dit geldt voor zowel bestaande als nieuwe klanten.
  • Het volume van de FUP moet hoog genoeg zijn dat minder dan 10% van de klanten maandelijks de FUP-limiet overschrijdt.

Wanneer gelden deze nieuwe regels?

Bovenstaande regels voor onbeperkt internet zijn niet definitief. Dat betekent dat ze kunnen veranderen en dat er nieuwe regels kunnen worden toegevoegd. Hiermee laat de BIPT in ieder geval wel weten dat er verandering dient te komen.

De nieuwe regels worden tot en met 17 september geconsulteerd. Vervolgens krijgen aanbieders waarschijnlijk zes maanden de tijd om hun beleid op basis van de nieuwe regels aan te passen.

Is dit ook van toepassing op prepaid?

Aangezien aanbieders ook onbeperkt internet bundels voor prepaid hebben, is het bovenstaande ook van toepassing op prepaid. Aanbieders hebben dan ook een FUP voor prepaid. Heb je momenteel een herlaadkaart, dan zijn deze veranderingen dus ook relevant voor jou.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 2 =