Written by Donat Berisha

Proximus had beste mobiele dekking in 2020

Consumentenorganisatie Test Aankoop heeft recent onderzoek gedaan naar de mobiele netwerken in België en kwam tot de conclusie dat het mobiele netwerk van Proximus in 2020 de beste dekking had van alle netwerken in België. Deze conclusie werd getrokken na bijna 10.000 tests die Test Aankoop heeft verzameld in 2020 met de applicatie Becover+. Meer hierover lees je in dit artikel!

Metingen voor beste mobiele dekking

Er zijn meerdere individuele metingen ingezet om de scores van de netwerkoperators te bepalen. Deze metingen zijn:

  • Downloadsnelheid
  • Uploadsnelheid
  • Wachttijd laden webpagina’s
  • Wachttijd laden Youtube filmpjes

Al deze metingen zijn op basis van zowel prepaid als abonnementen (het gehele mobiele netwerk) De netwerkoperators kregen voor iedere individuele meting een bepaalde score. Daarover lees je hieronder meer.

Scores network operators

Per individuele meting voor de mobiele dekking is een score toegekend aan de providers. Deze scores leiden opgeteld tot een uiteindelijke totaalscore per provider:

  1. Proximus: 20.174
  2. Telenet (BASE): 17.755
  3. Orange: 16.766

Op basis van de metingen van consumentenorganisatie Test Aankoop presteerde Proximus in 2020 dus het beste op het gebied van mobiele dekking. Zeven van de twaalf maanden scoorde Proximus dan ook het hoogst. De laatste paar maanden moesten ze de eerste plek echter afstaan aan Telenet en BASE. In totaal scoorde Proximus nog wel het hoogst.

Drie netwerkproviders

België kent in totaal drie netwerkoperators: Proximus, Telenet en Orange. Deze test is dan ook alleen van invloed op deze drie aanbieders, aangezien de andere providers gebruik maken van hun netwerk. Dit worden ook wel MVNO’s genoemd. Dat betekent dat providers als Mobile Vikings en Jim Mobile dus niet hun eigen netwerk hebben, maar het netwerk van Proximus, Telenet en Orange gebruiken.

Prepaid en abonnementen

Zoals eerder gezegd gelden de metingen voor zowel prepaid als abonnementen. Het gaat namelijk om het gehele netwerk van providers. Aangezien een mobiel netwerk van een provider zowel prepaid als abonnementen omvat, worden voor deze metingen naar beide gekeken.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *