Written by Donat Berisha

Dataverbruik beperken, zo doe je dat!

Niet verbonden met een WiFi-netwerk? Of je nou een herlaadkaart of abonnement hebt: apps en websites kunnen vrij veel data verbruiken. Hierdoor is de kans dat je dataverbruik snel omhoog schiet aanwezig, zonder dat je het soms zelf door hebt. Wil je beter omgaan met je mobiele data, of weten hoe je je verbruik kunt beperken? Hiervoor kun je meerdere veranderingen doorvoeren. Lees hier hoe dataverbruik beperken werkt en hoe jij dat eenvoudig kunt doen!

Dataverbruik beperken

Als je data snel opraakt met prepaid, of je snel over je databundel heen gaat, is het verstandig om te kijken naar manieren om je verbruik te beperken. Wil je dataverbruik beperken? Zie hieronder onze 5 beste tips en lees verder voor een toelichting.

 1. Databesparing aanzetten
 2. Apps sluiten
 3. Videokwaliteit verlagen
 4. Mobiele data uitschakelen of een limiet instellen
 5. Gebruik waar mogelijk WiFi-netwerken

1. Databesparing aanzetten

Een eenvoudige en snelle manier om je verbruik te beperken is door databesparing aan te zetten op je mobiele telefoon. Dit zorgt ervoor dat apps anders gaan werken om minder data te gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onderbroken van updates en het uitschakelen van automatische downloads.

Hoe je databesparing aanzet, hangt er van af of je een Android of iPhone hebt. De instelling bevindt zich wel altijd in je mobiele internet-instellingen. Hoe je daar precies komt op je telefoon en waar je verder rekening mee dient te houden, lees je in ons artikel over het aan- of uitzetten van databesparing.

2. Apps sluiten

Laat je apps wel eens op de achtergrond openstaan? Door mobiele apps niet af te sluiten, is het mogelijk dat deze apps data blijven verbruiken. Dit is natuurlijk zonde, want je data wordt verbruikt, zonder dat je er zelf gebruik van maakt.

Apps sluiten doe je op je iPhone door twee keer de homeknop in te drukken, waarna je de app(s) die je wilt afsluiten omhoog swipet. Heb je een Android telefoon, dan tik je op de ‘recent gebruikte apps’ knop die rechts of links van je home knop / home button staat, waarna je de gewenste app(s) weg swipet.

Naast dat je hiermee data bespaart, bespaar je ook nog eens batterij!

3. Videokwaliteit verlagen

Wanneer je video’s afspeelt, is de kwaliteit standaard vaak hoog ingesteld. Filmpjes verbruiken echter veel data: door YouTube filmpjes op 1080p te kijken, verbruik je gemiddeld 3,6 GB per uur. Gebruik je prepaid, dan kun je dus snel weer opwaarderen. Kies je voor 720p, dan is het verbruik alsnog 2 GB.

Wil je alsnog video’s op je mobiele data kijken? Kies dan voor een beeldkwaliteit van 480p of 360p. De kwaliteit is beduidend minder, maar je verbruikt in ieder geval 1 GB of minder data per uur.

4. Mobiele data uitschakelen of een limiet instellen

Dataverbruik beperken kan door mobiel internet alleen in te schakelen wanneer je het daadwerkelijk nodig hebt. Gebruik je mobiel internet tijdelijk niet, schakel het dan uit. Zo weet je zeker dat je niet onnodig data verbruikt. Op een iPhone kan dit door via je Instellingen naar Mobiel netwerk te gaan. Vervolgens schakel je Mobiele data uit. Op Android telefoons kan dit vaak via de snelle instellingen, of door naar je mobiele data- of netwerkinstellingen te gaan, en mobiele data uit te schakelen.

Een alternatief is om een datalimiet in te stellen. Ga je hier overheen, dan schakelt je toestel vanzelf mobiel internet uit. Je stelt op de meeste smartphones een datalimiet in door via Instellingen naar ‘Datagebruik’ of ‘Gegevensgebruik’ te gaan. Binnen deze instellingen is het vervolgens mogelijk om een limiet in te stellen.

5. Gebruik waar mogelijk WiFi-netwerken

Onze laatste tip is om zoveel mogelijk, waar en wanneer mogelijk, WiFi-netwerken te gebruiken. Hierbij is wel van belang dat je alleen verbinding maakt met betrouwbare WiFi-netwerken. Vaak zijn openbare WiFi-netwerken namelijk vrij onveilig. Ben je echter thuis, op werk, of bij familie / vrienden, kies dan voor WiFi. Dit is een eenvoudige manier van dataverbruik beperken en zorgt er ook voor dat je zorgeloos filmpjes kunt kijken en muziek kunt luisteren.

Dataverbruik Android beperken

Heb je een Android-telefoon en wil je dataverbruik beperken? Je kunt dan gebruik maken van alle bovenstaande tips, zoals het verlagen van de videokwaliteit van filmpjes en het aanzetten van databesparing.

Dataverbruik op je Android beperken kan soms simpelweg door direct gebruik te maken van je snelle instellingen (hier kom je meestal door je vinger boven op je scherm te plaatsen en naar beneden te swipen). Op deze manier kun je bijvoorbeeld mobiele data uitschakelen, wat een simpele wijze van dataverbruik op Android beperken is.

Extra tips voor het beperken van data op Android:

 • Datagebruik van de Instagram-app verminderen door binnen de Instagram-instellingen naar ‘Mobiel dataverbruik’ te gaan en op ‘Minder data gebruiken’ te tikken.
 • Via de Facebook-app kun je hetzelfde doen door via Instellingen en privacy naar ‘Databesparing’ te gaan en het vervolgens aan te zetten.
 • Binnen WhatsApp kun je het automatisch downloaden van media uitzetten. Dit doe je door naar je WhatsApp-instellingen te gaan en vervolgens te tikken op ‘Data en opslaggebruik’. Hierna tik je op ‘Bij gebruik mobiel netwerk’, waarna je het kunt uitschakelen voor video’s, afbeeldingen en geluid.

Dataverbruik iPhone beperken

Hoewel de instellingen op een iPhone vaak net een andere naam hebben, zijn onze vijf tips natuurlijk ook gewoon toepasbaar op iPhones. Dataverbruik op een iPhone beperken doe je dus ook onder andere door zoveel mogelijk veilige WiFi-netwerken te gebruiken en apps te sluiten.

Daarnaast lees je hieronder nog een aantal tips om dataverbruik op iPhones te beperken:

 • Download updates alleen wanneer je met een WiFi-netwerk verbonden bent. Dit doe je door via je instellingen naar iTunes en App store te gaan en vervolgens ‘Gebruik mobiele data’ uit te schakelen.
 • Dataverbruik op een iPhone beperken kan ook door dataroaming in het buitenland uit te schakelen. Zo weet je zeker dat je niet ongemerkt data in het buitenland gebruikt.
 • Je kunt instellen welke apps mobiel internet mogen gebruiken. Ga hiervoor via ‘Instellingen’ naar ‘Mobiel netwerk’. Hier kun je per app aangeven of deze mobiele data mogen gebruiken. Mobiele data uitzetten per app op Android is natuurlijk ook mogelijk door naar je mobiele dataverbruik instellingen te gaan en hier per app te bepalen of het wel of niet data mag gebruiken.
Rate this post

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vijf × 4 =