Written by Donat Berisha

Wat is prepaid bellen?

Mobiel bellen is vandaag de dag op twee manieren mogelijk: via een abonnement (waarbij je een contract afsluit voor maandelijks tegoed), of via prepaid (waarbij je zelf bepaalt wanneer je je tegoed opwaardeert). Beide zijn populair en worden veel gebruikt. Toch is er niet altijd evenveel duidelijkheid omtrent prepaid bellen. Men vraagt zich onder andere af: wat is prepaid bellen, en wat kost het? Om ervoor te zorgen dat iedereen mobiel bellen via prepaid beter begrijpt, leggen we in dit artikel meer uit over wat prepaid bellen is en wat de kosten & voordelen zijn. Lees gerust verder.

Wat is prepaid bellen precies?

Kijkend naar de letterlijke vertaling, betekent prepaid bellen ‘vooraf betaald bellen’. Eigenlijk betaal je dus vooraf voor het mobiel bellen. Dit doe je door beltegoed op je simkaart of eSIM te zetten. Hiermee kun je vervolgens prepaid bellen, maar ook sms’en en internetten.

Wil je mobiel bellen via prepaid, dan heb je hiervoor een herlaadkaart nodig. Hier zet je dan ook het beltegoed op. Een alternatief is om eSIM te gebruiken. Dat is als het ware een ingebouwde simkaart in telefoons, waardoor je geen fysieke kaart meer nodig hebt. Aangezien alleen nieuwere telefoons eSIM ondersteunen, zul je hiervoor wel een relatief recent uitgebrachte telefoon nodig hebben. In België kun je op dit moment nog niet prepaid bellen via eSIM (tot nu toe is eSIM alleen beschikbaar voor abonnementen). Bij alle providers heb je een herlaadkaart nodig om via prepaid te kunnen bellen.

Waarom prepaid bellen?

Zoals eerder aangegeven, kun je kiezen tussen een abonnement en prepaid wanneer je met je telefoon wilt bellen. Waarom prepaid bellen in plaats van het afsluiten van een mobiel abonnement? Hieronder geven we een aantal redenen:

  • Prepaid is voordelig wanneer je niet vaak belt. Bij minder verbruik is prepaid in veel gevallen namelijk goedkoper dan een abonnement.
  • Je hoeft geen contract af te sluiten om te kunnen bellen, wat bij abonnementen wel het geval is.
  • Voor kinderen is bellen via prepaid geschikt. Het is namelijk niet mogelijk om met prepaid over je bundel heen te gaan (is je beltegoed op, dan kun je simpelweg niet meer bellen). Hierdoor kunnen kinderen hoge kosten door over hun bundel heen te gaan (zoals bij abonnementen vrij vaak gebeurt) niet veroorzaken met prepaid.
  • Met prepaid heb je meer controle over je verbruik en kosten.
  • Prepaid bellen is een prima tijdelijke en snelle oplossing: je koopt een simkaart, en kunt hier direct mee bellen. Er zijn geen contracten of papieren nodig.

Wat kost prepaid bellen?

Natuurlijk zijn er kosten voor mobiel bellen, of je dit nou via prepaid of een abonnement doet. Daarom wordt de volgende vraag ook vaak gesteld: wat kost prepaid bellen?

De kosten voor prepaid bellen zijn verschillend en hangt af van de aanbieder van je simkaart. Dit geldt voor de kosten per belminuut, maar ook voor de kosten per sms en/of MB. Om die reden is het vergelijken van prepaid aangeraden. Door prepaid te vergelijken, zie je namelijk direct hoeveel je per aanbieder betaalt voor het bellen.

Hieronder zie je van bekende prepaid providers de tarieven voor bellen.

  • Mobile Vikings: 12,5 cent per minuut
  • Orange: 30 cent per minuut
  • Base: 30 cent per minuut
  • Proximus: 27 cent per minuut
  • Ello Mobile: 14 cent per minuut

Hoe kan ik goedkoper uitkomen?

Uit bovenstaande lijst is duidelijk dat Mobile Vikings en Ello Mobile de goedkoopste tarieven hanteren. Dit is niet toevallig, want virtuele providers zijn over het algemeen het goedkoopst. Dat zijn aanbieders zonder eigen netwerk: ze maken gebruik van een andere provider. Doordat ze lagere kosten hebben, bieden ze ook goedkopere tarieven aan. Dit zijn dus providers zoals Mobile Vikings en Ello Mobile. Wil je goedkoper uitkomen wanneer je van plan bent prepaid te bellen, is het aangeraden om voor een dergelijke virtuele provider te kiezen.

Simkaart voor prepaid bellen kopen?

Heb je interesse in een herlaadkaart waarmee je kunt prepaid bellen? Hieronder hebben we verzameld wat hier de beste mogelijkheden voor zijn. Kies voor een van de simkaarten en klik op ‘Bestellen’ om de simkaart aan te schaffen!

Scroll / Swipe op je gsm naar rechts


Prepaid Provider

BellenSMSPer MB
Mobile Vikings
€25,- herladen= 3GB - 4000 sms - 200 min)

0,1250,0063 (0,6 cent)0,0063 (0,6 cent) Bestellen
Mobile Vikings
(€15,- herladen= 2GB - 4000 sms - 100 min)

0,150,004 (0,4 cent)0,0075 (0,7 cent) Bestellen
Mobile Vikings
(€10,- herladen= 500MB - 4000 sms - 50 min)

0,200,0025 (0,25 cent)0,02 (2 cent) Bestellen

Conclusie

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag: “wat is prepaid bellen?” Ook hebben we je meer informatie gegeven over waarom prepaid bellen handig is en wat de voordelen ervan zijn. Tenslotte zijn de kosten van prepaid bellen bij verschillende providers beschreven. Succes met het bellen via prepaid en laat het ons weten indien je nog vragen hebt!

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *