Written by Donat Berisha

USB-C vanaf 2024 verplicht in de EU

Vanaf 2024 moeten alle smartphones (en verschillende andere apparaten) in de EU voorzien zijn van een USB-C ingang voor opladen. Dit is recent bekend gemaakt nadat de Europese Raad en het Europees Parlement deze week tot een akkoord zijn gekomen.

USB-C aansluiting vanaf 2024

Het Europees Parlement schrijft dat de nieuwe wet in de herfst van 2024 ingaat. Deze wet verplicht het dat apparaten een USB-C aansluiting hebben.

Dit geldt overigens alleen voor nieuwe apparaten, die nadat de wet ingaat worden uitgebracht. Is een apparaat (zoals een smartphone of camera) eerder uitgebracht, dan hoeft er geen rekening te worden gehouden met de wet.

Hiermee wordt USB-C de standaard oplader in Europa. Verder dient de oplaadsnelheid voor snelladen gelijk te worden, zodat gebruikers elk apparaat met dezelfde snelheid kunnen opladen. Bovendien gaan consumenten kunnen kiezen om nieuwe apparaten met of zonder lader te kopen.

Kleine en middelgrote elektronische apparaten

De nieuwe regels gaan gelden voor ‘kleine en middelgrote elektronische apparaten’. Dit zijn smartphones, tablets, draagbare gameconsoles en speakers, navigatiesystemen, digitale camera’s, toetsenborden, muizen, headsets, koptelefoons, oordopjes, en e-readers. Het maakt hierbij niet uit wie de fabrikant van het apparaat is.

Op termijn moeten ook laptops verplicht naar USB-C overstappen. Wel hebben laptops een langere periode om over te stappen: 40 maanden na ingang van de wet.

Waarom deze nieuwe regels?

De EU wilt dat alle elektronische toestellen met dezelfde oplader kunnen worden opgeladen. Dit zorgt vooral voor het volgende:

  1. Minder afval.
  2. Meer gemak voor consumenten, omdat er slechts één oplader gebruikt hoeft te worden voor meerdere apparaten.

Hoe zit het met Apple en de Lightning kabel?

Apple gebruikt momenteel natuurlijk zijn eigen bekende Lightning-aansluiting in apparaten zoals de iPhone en AirPods. Vooral voor dit bedrijf pakt deze nieuwe wet dus niet helemaal goed uit. Apple zal namelijk volledig moeten overstappen naar USB-C voor de kleinere apparaten. Hoewel het bedrijf zich hier flink tegen heeft verzet, zal het zich toch aan de nieuwe regels moeten houden.

Wel lijkt het erop dat Apple al rekening heeft gehouden met de nieuwe regels, door al bezig te zijn geweest met het testen van iPhones met USB-ingangen. Het is goed mogelijk dat Apple volgend jaar al overstapt naar USB-C.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *