Written by Donat Berisha

Wat is een dongel en hoe werkt het?

Wil je je eigen internetverbinding creëren, zonder dat je hiervoor thuis moet blijven zitten en/of een router moet aanschaffen? Met een dongel kun je je apparaat, zoals je laptop, voorzien van een eigen dataverbinding. Hierdoor kun je internetten, zonder dat je verbinding hoeft te maken met een extern WiFi-netwerk. In dit artikel lees je alles over wat een dongel is, hoe het werkt, en wat de kosten zijn.

Wat is een dongel?

Een internet dongel lijkt eigenlijk op een USB-stick. Dit apparaatje plaats je dan ook in de USB-poort van je laptop, computer, of een ander apparaat, zodat je toegang kunt krijgen tot het internet. Dongels maken het mogelijk om te internetten via mobiele netwerken.

Je kunt een dongel zien als een modem, omdat het de communicatie tussen een apparaat (zoals een laptop) en een netwerk mogelijk maakt, waardoor internetten mogelijk is.

Om een dongel te kunnen gebruiken voor internet, dien je hier een simkaart in te plaatsen. Deze zorgt ervoor dat er verbinding kan worden gemaakt met een (of meerdere) mobiel netwerk(en).

Dongels worden veelal in laptops geplaatst. Dit komt doordat er op deze manier eenvoudig overal gebruik kan worden gemaakt van de laptop, dus ook buitenshuis. Met een laptop met dongel heb je een volledige oplossing voor flexwerken, internetten op vakantie en andere toepassingen. Daarnaast werken dongels ook in bepaalde computers (desktops), tablets, smart-tv’s, en dergelijke apparaten.

Hoe werkt een dongel?

De precieze werking verschilt per apparaat, maar over het algemeen is een dongel eenvoudig te gebruiken:

  1. Plaats een simkaart in de dongel.
  2. Plaats de dongel in een apparaat (zoals een laptop).
  3. Stel de dongel in (volg de stappen na het plaatsen).
  4. Maak gebruik van het internet!

Onder stap 3, het instellen van de dongel, hoort soms ook het juist instellen van de geplaatste simkaart. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het instellen van de juiste APN (toegangspunt). Als dit het geval is, is het een eenmalig proces.

Nadat een dongel is ingesteld, hoef je deze alleen in je apparaat te houden om te kunnen internetten. Ook als je deze eruit haalt, hoef je het alleen opnieuw te plaatsen, waarna je direct internet hebt.

Wat kost een dongel?

Hoeveel een dongel kost, ligt eraan of je alleen een losse dongel wilt, of hier ook gelijk een internetoplossing bij wilt bestellen.

Losse USB dongels variëren in prijs. Dit is vooral afhankelijk van de kwaliteit. Ook de aangesloten frequentiebanden zijn van belang (hoe meer aangesloten banden, hoe meer aangesloten dekkingslanden). Gemiddeld betaal je tussen de 35 euro en 85 euro voor een internet dongel. Er bestaan echter ook duurdere varianten van boven de 100 euro, deze hebben vaak meer specificaties (zoals extra antennes).

Een dongel met internetoplossing kost wat meer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een prepaid data only simkaart, standaard herlaadkaart, of een abonnement. De initiële kosten zijn in al deze gevallen gelijkwaardig. De terugkerende kosten zijn afhankelijk van je eigen gebruik (met prepaid ben je flexibel en bepaal je zelf wanneer je opwaardeert, met een abonnement heb je vaste kosten).

Internet dongel kopen?

Heb je interesse in een wifi dongel? Bij PrepaidSimkaarten.be bieden we een dongel aan van hoogwaardige kwaliteit. Hiermee heb je een maximale downloadsnelheid van 150 Mbps & uploadsnelheid van 50 Mbps.

Wij bieden deze dongel zowel met als zonder data simkaart aan. Klik hieronder op het product voor meer informatie en om een keuze te maken!

Binnenkort beschikbaar

Wat voor soort aansluiting voor een USB dongel?

Zoals eerder in dit artikel beschreven, dien je een simkaart in een dongel te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat het verbinden met een mobiel netwerk mogelijk is. Je kunt hierbij kiezen tussen prepaid of een abonnement.

Prepaid (standaard sim of data only) voor dongels

Prepaid is voor dongels een populaire keuze, omdat velen geen abonnement willen afsluiten om hun dongel te kunnen gebruiken. Met prepaid bepaal je zelf wanneer je opwaardeert en met welk bedrag je dat doet.

Binnen prepaid kun je kiezen voor een data only simkaart, of een standaard simkaart. Bekijk ons artikel over het gebruiken van een internet dongel via prepaid voor alle informatie.

Abonnement afsluiten

Wil je wel een abonnement afsluiten om te kunnen internetten met een dongel, dan kan dat ook gewoon. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende providers en bundels. Bij een abonnement heb je vaste maandelijkse kosten, welke worden bepaald door je gekozen bundel.

Conclusie: Wat kun je met een dongel doen?

Een dongel is een handig, draagbaar apparaatje dat op een USB-stick lijkt en ervoor zorgt dat je je laptop, computer, of een ander apparaat, kunt voorzien van internet. Het functioneert als een soort modem. Je dient een dongel van een simkaart te voorzien, zodat internetten mogelijk is.

Hopelijk heeft dit artikel de vraag wat een dongel is voor je beantwoordt. Heb je nog vragen of wil je meer weten? Laat het weten in de reacties of neem contact met ons op!

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *