Written by Team PrepaidSimkaarten.BE

Anonieme herlaadkaart ter discussie

Het is opnieuw trending toppic vanwege de terreuraanslagen: de verkoop van anonieme prepaid kaarten.

Een ingewikkelde kwestie

De regering, in het bijzonder de minister van telecom Alexander de Croo, heeft plannen om de anonieme prepaid kaart af te schaffen, maar hoe deze plannen er in de praktijk uitzien is nog niet duidelijk. Operatoren en providers zijn niet blij met de mogelijke afschaffing van anonieme herlaadkaarten omdat dit erg ingewikkeld te organiseren is en het daarnaast veel geld kost. Als ander tegenoordeel wordt genoemd dat criminelen dan wel op een andere manier, bijvoorbeeld via internet anoniem activiteiten uit kunnen voeren. Toch zet het kabinet door en heeft het al overleg gehad met de telecomtoezichthouder over de aanpassingen die gedaan moeten worden om de regeringsplannen door te kunnen laten gaan. Volgens de regering gebeurt het liever nog vandaag dan morgen, maar het anoniem bellen helemaal laten verdwijnen zal nog wel even duren. De providers zijn het wel eens met de regering dat burgers beter beschermd moeten worden tegen criminelen, maar het is voor hun nog onduidelijk hoe zij de afschaffing van het anoniem bellen in de praktijk moeten brengen. Er worden veel prepaid kaarten verkocht, in totaal zou het gaan om 4,39 miljoen mobiele nummers.

Verdwijnt het probleem bij afschaffing?

Er zijn een aantal redenen te noemen waarom de afschaffing niet zal zorgen voor het verdwijnen van het probleem; de mensen opsporen die zich met criminele activiteiten bezighouden. Ten eerste kan er in andere landen nog wel anoniem een prepaidkaart gekocht worden en ten tweede kan er via andere toepassingen zoals anonieme Wi-Fi, gebruik worden gemaakt van e-mail of WhatsApp bellen.

Hoe moet identificatie in de praktijk worden gebracht?

De providers zitten met veel vragen. Wanneer je een abonnement neemt sluit je een contract af, is dit in de toekomst ook de bedoeling bij een herlaadkaart? Wanneer moet iemand zich registreren en wie doet de controle? Gaat de nieuwe maatregel alleen in voor nieuwe klanten, maar wat gebeurt er dan met de huidige klanten met een prepaidkaart? Daarnaast is de controle nog moeilijker wanneer je ook bedenkt dat er prepaid kaarten in winkels, tankstations, nachtwinkels en kiosken worden verkocht.

Conclusie

Op dit moment ben je dus niet verplicht om je te laten registreren wanneer je gebruik maakt van een herlaadkaart. Er wordt wel naar gevraagd via de website of via een sms’je maar Mobistar zegt dat slechts de helft van de gebruikers zich ook daadwerkelijk registreert. Het registreren wordt wel gestimuleerd door bijvoorbeeld na registratie gratis tegoed te geven, maar heb je geen interesse dan is dit niet verplicht. Wij vragen ons af of mensen eerder voor een abonnement zullen kiezen wanneer zij zich moeten registreren voor een prepaid kaart? Waarschijnlijk niet want dan zit je toch ergens aan vast, wat bij een herlaad kaart niet het geval is. De meeste mensen zullen een herlaadkaart gebruiken om andere redenen, zoals kostenoverweging, in plaats van het anoniem gebruiken van de kaart.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *