Written by Team PrepaidSimkaarten.BE

België gaat de anonieme herlaadkaart afschaffen

De anonieme herlaadkaarten staan al een jaar ter discussie aangezien deze geregeld gebruikt worden in het criminele circuit. Na de terroristische aanslagen op de luchthaven in Brussel is België “klaar” met de anonieme prepaid simkaart ofwel herlaadkaart.

De anonieme bel kaarten kunnen namelijk ook gebruikt worden door terroristen. Mede om nog een aanslag te voorkomen en/of te analyseren is het belangrijk dat iedere simkaart geregistreerd staat. Zodoende wordt het makkelijker om bepaalde mensen en verantwoordelijke te achterhalen.
Een verplichte registratie is geen nieuw idee. In Frankrijk en Duitsland is dit namelijk al enige tijd verplicht. Nederland en België lopen wat dit betreft achter. Zowel in Nederland als België kunnen er in verschillende winkeltjes gewoon simkaarten worden gekocht. Deze simkaarten hoeft men niet te registeren. Hier kan direct mee worden gebeld. Een verplichte registratie houdt in dat een simkaart pas geactiveerd kan worden zodra er een volledig registratie formulier online is ingevuld.

Wanneer wordt dit doorgevoerd?

Het is nog niet duidelijk wanneer de verplichte registratie zal worden doorgevoerd. De Belgische telecom toezichthouder genaamd BIPT heeft van de regering opdracht gekregen tot “consultatie” dat een voorbode is van de afschaffing. Er zijn dus nog geen harde conclusies te trekken, maar wij voorspellen dat dit niet lang meer zal duren!

In de consultatie kunnen echter alle betrokken partijen zoals bijvoorbeeld providers bezwaren indienen tegen dit voorstel. Na de aanslagen verwachten wij dat dit een stuk minder zal zijn als er reeds in Nederland het geval was. In Nederland zijn namelijk veel grote providers niet blij met een verplichte registratie. Dit komt omdat dit klanten zou kunnen kosten voor de providers. Maar ja, wat is nou belangrijk? Een paar criminele klanten minder en de veiligheid van onschuldige mensen? Of toch een paar extra klanten en een makkelijkere communicatie voor criminelen en terroristen?

Dit klink heel simpel maar daar komt het eigenlijk wel op neer.

Wat vinden jullie van de afschaffing van de anonieme herlaadkaarten?

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *