Written by Team PrepaidSimkaarten.BE

GPS en dataverbruik, hoe werkt het?

Een herlaadkaart heeft meerdere functies en wordt niet alleen gebruikt in een mobieltje. Herlaadkaarten worden ook gebruikt in bijvoorbeeld gps trackers of smartwatches. GPS staat voor Global Positioning System waarmee je een locatie kunt bepalen en kunt navigeren. Hoe zit het precies met je dataverbruik wanneer je gps functie aanstaat?

Twee soorten GPS

Er zijn twee verschillende soorten GPS. De ‘normale of standaard’ gps maakt geen gebruik van internet. Je locatie wordt namelijk bepaald door de satellieten in de lucht en er wordt in dit geval dus geen verbinding gemaakt met Wi-Fi of een 3g of 4g netwerk. Het is afhankelijk van de functie die je gebruikt op je apparaat (smartphone, smartwatch of gps tracker), of je gebruik maakt van internet en dus data verbruikt. Ontvang je een sms’je die de locatie aangeeft waar jouw kind zich bevindt (d.m.v. een smartwatch of gps tracker) dan kost dit geen data en hoef je ook geen internetbundel aan te schaffen voor deze functie. Ook de meeste seniorentelefoons werken met gps, maar dit hoeft dus niet te betekenen dat je data verbruikt. Bekijk de handleiding goed en bepaal welke functies je wilt activeren door bijvoorbeeld te bekijken wat voordeliger is.

A-GPS staat voor Assisted GPS en verbruikt wel degelijk data! Het kan zijn dat jouw apparaat ongemerkt data verbruikt doordat je bijvoorbeeld altijd de functie ‘locatievoorzieningen’ op je telefoon aan hebt staan. Gebruik dit alleen wanneer het nodig is om kosten te besparen. Ook je batterij houdt het minder lang vol wanneer je deze functie continu aan hebt staan. Er zijn navigatie apps die geen gebruik maken van A-GPS, maar het is ook mogelijk om met offline kaarten de weg te vinden. Wil je wel gebruik maken van A-GPS zorg er dan voor dat je met een herlaadkaart een data bundel activeert bij je provider. Dit kan in veel gevallen online. Een data bundel is vaak voordeliger dan dat je per mb moet betalen!

Onze tip

Schakel GPS of locatievoorzieningen (op een iPhone) uit wanneer je er geen gebruik van maakt, anders kost dit wellicht data en daarnaast gaat je batterij van je smartphone sneller leeg. Het uitschakelen van A-GPS is vooral verstandig wanneer je in het buitenland bent omdat je dan uiteraard meer betaalt voor mobiel internet.

Rate this post

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 4 =