Written by Team PrepaidSimkaarten.BE

Roamingkosten verdwijnen uit de EU

Onlangs is er goed nieuws, wat betreft de roamingkosten, gekomen uit de Europese Unie. Een meerderheid van de Europese commissie heeft voor de wet van het verdwijnen van de roamingkosten gestemt. Deze kosten zullen per 15 juni verdwijnen uit de gehele EU. Dit betekent dat jij wanneer je in vanuit het buitenland belt, niet meer extra hoeft te betalen met je binnenlandse prepaid herlaadkaart. Dit geldt ook voor sim only en mobiele telefoon abonnementen.

Wat zijn roamingkosten?

Je denkt misschien, waar gaat dit nou precies over? Roamingkosten zijn de kosten die jij nu nog bij de meeste providers extra betaalt wanneer je vanuit het buitenland naar het thuisland belt. Dit wordt in rekening gebracht, omdat jij naast het gebruik van de binnenlandse netwerk ook aanspraak doet op het netwerk van het land waar jij je bevindt. Aangezien het buitenlandse netwerk dit niet gratis doet, brengt het hiervoor kosten in rekening bij jouw provider. Deze verrekent het vervolgens weer aan jou door. Dit geldt niet alleen voor bellen vanuit het buitenland, maar ook voor internetten en sms’en.

Pijnpunten bij verdwijning roamingkosten

Iedereen heeft het weleens meegemaakt of kent iemand die zijn internet is vergeten uit te zetten tijdens een vakantie. Dit had als gevolg een onverwachte torenhoge rekening, maar door deze nieuwe wet is dit binnenkort verleden tijd. Het besluit is echter niet zonder slag of stoot genomen. In eerste instantie waren de telecomproviders bang, dat zij deze wet niet zouden kunnen bekostigen. Voortaan mogen zij namelijk geen kosten meer in rekening brengen bij een buitenlandse provider, wanneer zij het mobiele verkeer naar het buitenland tot stand brengen. Hierop was de regering bang dat de telecomproviders om deze reden hun tarieven voor mobiel gebruik zouden verhogen, om deze onkosten op te vangen. Uiteindelijk heeft ieder land hier een oplossing voor kunnen bedenken en zullen de telecomproviders hiertegen beschermd worden, zonder dat de tarieven omhoog gaan.

Goedkoop bellen vanuit de EU

Een erg voordelige nieuwe wet, maar let wel even op: Er is alleen sprake van roaming wanneer je zelf in het buitenland bent en naar het thuisland wilt bellen. Hiervoor hoef je vanaf 15 juni niet meer extra te betalen. Dit geldt niet wanneer je vanuit België naar het buitenland belt of vanuit een ander Europees land naar het buitenland. Ook geldt deze nieuwe wet met betrekking tot roamingkosten niet voor landen buiten de Europese Unie. Heb je een sim only of een mobiele telefoon abonnement? Dan kun je ook in het buitenland gebruik maken van je bundel. Je hoeft dus niet ‘buiten je bundel’ te bellen, wanneer je in het buitenland zit.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *