Written by Team PrepaidSimkaarten.BE

Herlaadkaart niet meer anoniem

Het is bekend dat herlaadkaarten, die eenvoudig te koop zijn en anoniem kunnen worden gebruikt, vaak worden ingezet voor criminele activiteiten. Bij elke abonnementsvorm die je kiest zal er altijd een vorm van legitimatie getoond moeten worden en sta je dus geregistreerd. Prepaid simkaarten (herlaadkaarten) kunnen overal gekocht worden zonder enige gegevens van de gebruiker.

België wil inzicht anonieme prepaid gebruikers

Na de aanslagen in Brussel is er veel in beweging als het gaat om de veiligheid. Verschillende maatregelen worden al genomen. Aangezien er weer communicatie is geweest via een prepaid simkaart heeft België nu besloten hier actie tegen te ondernemen. De ministerraad heeft besloten dat een wet tegen anonimiteit van deze prepaid gebruikers snel zal worden doorgevoerd. Dit om mogelijke tereuracties op tijd te kunnen onderscheppen of de daders sneller te kunnen achterhalen om erger te voorkomen. Wetgeving verloopt soms traag echter zal er in dit geval veel meer spoed achter gezet worden gezien het hier gaat om de nationale veiligheid.

De gegevens worden alsnog zorgvuldig bewaard en naar alle waarschijnlijkheid enkel en alleen opgevraagd bij een mogelijke terreurdreiging of om daders van dergelijke acties te kunnen opsporen.

Hoe zal dit er uit gaan zien in de praktijk?

Er zijn verschillende methodes denkbaar voor het registreren van een prepaid simkaart ofwel herlaadkaart. Je kunt hierbij denken aan het tonen van een identiteitskaart bij het kopen van een prepaid simkaart of combinatie met toestel, het gebruik van gegevens van de bankpas of een online formulier waar deze gegevens worden ingevuld en opgestuurd. Hoe dit zal worden vormgegeven is nog niet duidelijk en wanneer het in zal gaan evenmin. Waarschijnlijk zal dit wel in het najaar al gebeuren.

Mobistar geeft het goede voorbeeld

De marktleider voor prepaid bellen in België geeft het goede voorbeeld door de wetgeving niet af te wachten maar al te beginnen met het “verplicht registreren” bij de aankoop van een mobiele prepaidkaart. Het is nog onbekend welke providers er gaan volgen. Andere landen zijn ook druk bezig met het aanpassen van de wetgeving omtrent dit onderwerp. Hoe dit vorm gaat krijgen is nog onbekend maar we houden dit in de gaten.

Laagdrempeligheid

Op de vraag of er een stukje laagdrempeligheid verdwijnt nu je binnenkort waarschijnlijk moet gaan registreren bij een herlaadkaart is nog niet duidelijk. Of er hierdoor ook minder verkocht zal gaan worden blijft ook een raadsel maar zeker te bezien voor de telecommarkt.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *