Written by Donat Berisha

Hoe werkt eSIM?

Men heeft het steeds vaker over eSIM. Het is de afgelopen jaren sterk gegroeid in populariteit. Dat is niet vreemd, want het is nu mogelijk om eSIM te gebruiken voor je smartphone. Toch is het nog niet voor iedereen even duidelijk. Want hoe werkt eSIM eigenlijk en wat zijn de functionaliteiten ervan? Dat gaan we in dit artikel uitleggen. Lees dus snel verder!

Betekenis van eSIM

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de betekenis van eSIM eigenlijk is en waar het voor staat.
eSIM betekent letterlijk: embedded sim. Oftewel: Een geïntegreerde simkaart. Het gaat hier om een elektronische simkaart die geïntegreerd is in apparaten, zoals telefoons en smartwatches. Door gebruik te maken van deze elektronische of virtuele simkaart, heb je geen fysieke (prepaid) simkaart meer nodig.

Hoe werkt eSIM precies?

We krijgen vaak de vraag: “Hoe werkt eSIM?’”. Daarom tonen we hieronder een kort stappenplan met de werking van eSIM:

  1. Bij het kopen van prepaid of het afsluiten van een abonnement, kies je voor eSIM.
  2. Je provider kan via RSP (hierover onder het stappenplan meer) verbinding maken met je telefoon en je instellingen op afstand wijzigen.
  3. De instellingen waar de provider verbinding mee maakt, zijn de netwerkinstellingen. Hierdoor kan er verbinding worden gemaakt met het netwerk van de provider.

Waar de hierboven beschreven informatie eerst op een fysieke simkaart stond, kan dat nu dus virtueel. Hierbij wordt gebruik gemaakt van RSP: Remote SIM Provisioning. Dit is de techniek die het voor de provider mogelijk maakt om te verbinden met de netwerkinstellingen van je telefoon.

Hoe werkt eSIM voor een iPhone?

Eigenlijk werkt eSIM hetzelfde op een iPhone: je provider maakt verbinding met de netwerkinstellingen van je telefoon, waardoor er wordt verbonden met het netwerk van de provider. Hier is geen fysieke simkaart meer voor nodig.

Met nieuwere iPhones werkt eSIM tevens met dual sim. De eSIM-functionaliteit is namelijk beschikbaar en daarnaast is er ruimte voor een fysieke simkaart. Hierdoor kun je twee telefoonnummers gebruiken op één iPhone.

Wat heb je nodig om ervoor te zorgen dat eSIM op jouw telefoon werkt?

Hier zijn twee dingen voor nodig:

  1. Een geschikte telefoon. Dit zijn onder andere de nieuwere iPhone modellen (zoals de iPhone 11 en 12), de Google Pixel 2 (XL) en de Samsung Galaxy S20. Bij het kiezen voor eSIM bij jouw gekozen telecomaanbieder zul je moeten aangeven welke telefoon je bezit. Vervolgens wordt direct bepaald of eSIM op jouw telefoon mogelijk is.
  2. Tijdens het kopen van prepaid/afsluiten van je abonnement voor eSIM kiezen. Een andere mogelijkheid is om eSIM activeren als je al een herlaadkaart / prepaid simkaart of lopende abonnement hebt.
Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *