Written by Donat Berisha

KPN beste mobiele netwerk van Nederland

In Nederland doen meerdere bedrijven regelmatig onderzoek naar de mobiele netwerken. Zo ook Ookla: met de ‘Speedtest Awards’ worden de netwerken van T-Mobile, KPN en Vodafone geanalyseerd. Op basis van het onderzoek van de eerste twee kwartalen van 2022 presteert sim only en prepaid aanbieder KPN het beste op de belangrijkste geanalyseerde factoren.

Waar wordt op vergeleken?

Ookla geeft scores voor de ‘beste mobiele dekking’ en voor het ‘snelste mobiele netwerk’. De reden dat alleen T-Mobile, KPN en Vodafone worden vergeleken, is omdat dit in Nederland de enige aanbieders met een eigen netwerk zijn. Hieronder worden de scores voor dekking en snelheid per provider toegelicht.

Beste mobiele dekking

Allereerst analyseert Ookla dekking op basis van kwantiteit (hoeveelheid locaties met dekking) als kwaliteit (hoe goed is de dekking per specifieke locatie?). Hieruit komt een bepaalde score per aanbieder. Deze zie je hieronder (van hoogste naar laagste score).

  1. KPN: 816
  2. T-Mobile: 672
  3. Vodafone: 536

KPN heeft een stabiele eerste plek, terwijl T-Mobile ook een stuk beter presteert dan Vodafone.

Snelste mobiele netwerk

Naast dekking wordt er ook gekeken naar de snelheid. De score hiervan is een prestatie index die download- en uploadsnelheid combineert. Zie hieronder de scores per aanbieder:

  1. KPN: 121.79
  2. T-Mobile: 113.30
  3. Vodafone: 77.07

Opnieuw scoort KPN het hoogst. Wel is het verschil tussen KPN en T-Mobile kleiner wanneer er naar snelheid van de verschillende mobiele netwerken wordt gekeken.

Ook hoogste 5G-snelheid

Er is ook in het specifiek naar de Nederlandse mobiele 5G-netwerken gekeken. De gemiddelde download- en uploadsnelheid van klanten met 5G-telefoons zijn vergeleken. Zie hieronder hoe de Nederlandse providers op 5G-snelheid hebben gepresteerd:

  1. KPN: 191,51 Mbps download- en 36,28 Mbps uploadsnelheid
  2. T-Mobile: 159,25 Mbps download- en 36,28 Mbps uploadsnelheid
  3. Vodafone: 101,93 Mbps download- en 16,80 Mbps uploadsnelheid

Op het gebied van snelheid is het verschil tussen KPN en T-Mobile opnieuw vrij klein. De gemiddelde uploadsnelheid is zelfs gelijk aan elkaar. Vodafone eindigt hier, net zoals voor de mobiele dekking en snelheid van het mobiele netwerk, opnieuw op de derde plek.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *