Type simkaart: Alle simkaart types
Of je nou voor prepaid kiest, of een abonnement afsluit: je hebt een simkaart nodig. Dat klinkt makkelijk, maar er zijn wel degelijk verschillende soorten en types simkaarten. Ben je hier niet mee bekend, of wil je weten welk type simkaart jij hebt? Lees dan snel verder!
Welke typen simkaarten zijn er?
In totaal zijn er drie simkaarten die op basis van formaat verschillen. Hier wordt meestal naar verwezen wanneer het om verschillende types gaat. Hieronder staan deze beschreven (klein naar groot):
- Nano: 12,3 bij 8,8 millimeter
- Micro: 15 bij 12 millimeter
- Mini (standaard): 25 bij 15 millimeter
De reden dat er verschillende types bestaan, is omdat de simkaart in het begin groter werd geproduceerd, maar uiteindelijk steeds kleiner kon worden gemaakt. Dit heeft twee belangrijke voordelen:
- Minder gebruik van plastic.
- Minder ruimtebeslag in telefoons, waardoor deze dunner kunnen worden gemaakt en er meer ruimte overblijft voor andere systemen, chips, materialen, etc.
Unieke soort: eSIM
Waar we simkaarten hierboven in drie verschillende simkaart types onderverdelen, is er eigenlijk nog een vierde: de eSIM. Ook al is het officieel geen ‘kaart’, heb je wel een ‘virtuele simkaart’. Dit werkt via een chip in een smartphone, waardoor er geen sprake is van een fysieke simkaart. eSIM wordt online geactiveerd via de website of app van de mobiele aanbieder.
eSIM bestaat voor zowel prepaid als sim only abonnementen. Tijdens het bestellen bij een provider krijg je de optie om voor eSIM te kiezen. Hiervoor dien je een geschikte telefoon te hebben. Daarnaast moet de provider in kwestie eSIM ondersteunen voor jouw gewenste aansluiting (prepaid of een sim only abonnement).
Wat is de ecosim?
Zoals hierboven beschreven, is er een duidelijk onderscheid tussen een ‘fysieke’ en een ‘digitale’ simkaart. Er is zelfs een tussenstap: de ecosim. Deze kan worden beschreven als de duurzame variant van een normale simkaart, aangezien de ecosim van volledig gerecycled plastic wordt gemaakt.
De ecosim wordt dus ook wel een ‘duurzame simkaart’ genoemd: het plastic wordt uit oude koelkasten teruggewonnen. Het is niet een andere ‘type’ op basis van formaat, omdat er geen andere / unieke formaten worden gebruikt.
Bekijk ons artikel over de ecosim voor meer informatie.
USIM en NFC
Twee andere ‘soorten’ simkaarten die een eigen naam hebben, zijn USIM en NFC. Ook deze hebben geen unieke formaat. Ze zijn ontwikkeld op verschillende manieren, waardoor er kleine verschillen tussen de twee bestaan. Dit zul je meestal niet merken, tenzij je bijvoorbeeld contactloos met je telefoon wilt betalen: hiervoor heb je een NFC sim nodig.
Tegenwoordig worden er voor mobiele telefoons vooral NFC-simkaarten gemaakt.
Simkaart types per telefoon
Koop je vandaag de dag een herlaadkaart, dan ontvang je een 3-in-1 oplossing. Hetzelfde geldt voor wanneer je een abonnement afsluit. Mobiele providers geven een grotere kaart, welke je vervolgens kunt uitdrukken naar wens (indien uitdrukken nodig is op tot je gewenste type kaart te komen).
Het bovenstaande zorgt ervoor dat je je in de meeste gevallen niet zorgen meer hoeft te maken om of een geleverde sim in je telefoon (of andere toestel) past. Toch dien je dit soms wel te weten, of is het mogelijk dat je bijvoorbeeld nog een oude simkaart hebt. In dat geval is het van belang om te weten wat de grootte van je simkaart houder is en welke simkaart type jouw toestel ondersteunt.
Om te weten welke kaart er in jouw telefoon past, is het beste om de specificaties van je telefoon (via het internet) op te zoeken. De type simkaart voor de iPhone 12, 11, 7, 6(s) en SE is de nano. Alle Samsung Galaxy apparaten, zoals de Samsung A50, accepteren als type simkaart ook alleen de nano sim.
Gerelateerd artikel:
– Simkaart te groot