Ecosim: Wat is het? Uitleg Ecosim
Wanneer je een prepaid simkaart (herlaadkaart) of mobiele abonnement afsluit, kun je kiezen tussen een fysieke simkaart of eSIM. In het geval van een fysieke simkaart ontvang je een plastic kaartje welke in je telefoon kan worden geplaatst. Providers proberen hierbij continu stappen te maken in hun ecologische verantwoordelijkheid. Een van de ontwikkelingen is het aanbieden van een eco sim, een ‘volledig gerecyclede simkaart’.
Ecosim betekenis
Met een ecosim wordt bedoeld: een simkaart gemaakt van volledig gerecycled plastic. Het betreft hierbij de plastic kaart die om de kleine simkaart heen zit. Deze bestaat dus uit 100% gerecycled plastic. De providers die dit aanbieden geven aan dat het plastic uit oude koelkasten gehaald wordt.
Wanneer een simkaart (prepaid of via een abonnement) gestuurd wordt, wordt er niet alleen een simkaart zelf, maar ook een plastic kaart omheen gestuurd (hieruit kan de simkaart worden geklikt). Het betreft dus deze kaart.
Je hoeft niet apart een ecosim te bestellen. Providers leveren deze automatisch wanneer je een prepaid simkaart koopt of een abonnement afsluit.
Waarom een ecosim?
De ontwikkeling van de ecosim (ook wel eco-sim) genoemd is onderdeel van de plannen van providers om duurzamer te ondernemen en bepaalde circulaire doelstellingen te halen. Simkaarten zorgen voor de productie van plastic en zowel in België als wereldwijd kan dit proces veel duurzamer worden door dus voor gerecycled plastic te kiezen. Zo gaf Nederlandse provider Odido (voormalig T-Mobile) bij de aankondiging van hun ecosim aan dat de productie van ongeveer 5000 kilo plastic (jaarlijks) overbodig wordt gemaakt.
Mobiele telecomaanbieders hebben tegenwoordig duurzaamheidsdoelstellingen en ontwikkelingen zoals de ecosim zijn hier dus onderdeel van.
Welke providers bieden ecosim aan?
De ecosim lijkt vooral een internationaal initiatief. Belgische providers hebben hier namelijk nog niet over gecommuniceerd. In Nederland hebben bijvoorbeeld KPN en Odido (voormalig T-Mobile) in berichtgeving duidelijk gemaakt over te zijn gestapt naar een ecosim.
Is eSIM nog duurzamer?
Ja, een eSIM is op dit moment de meest duurzame oplossing voor het gebruiken van een ‘simkaart’. Dit komt doordat eSIM eigenlijk al in een telefoon verwerkt is. Dit betekent dat er geen fysieke sim nodig is. Alles werkt virtueel dankzij een chip die al in een telefoon zit.
Let er dus wel op dat je toestel eSIM moet ondersteunen. Dit is dan ook een belangrijke reden dat de meesten deze technologie niet gebruiken: oudere telefoons ondersteunen de functie nog niet. Telefoons die tegenwoordig worden uitgebracht bevatten wel steeds vaker eSIM. Wil je meer over eSIM lezen, bekijk dan deze pagina.