Written by Donat Berisha

Anoniem internetten in België met een data simkaart

Het is binnen België niet mogelijk om een herlaadkaart anoniem aan te schaffen. Dit betekent dat mobiel internetten (en bellen & sms’en) alleen kan als je je registreert en identificeert. Toch is er een andere oplossing voor mobiel internet, die anoniemer kan worden aangeschaft: een data simkaart.

Anonieme herlaadkaarten in België afgeschaft

Ieder land heeft zijn eigen regels wanneer het aankomt op telecom en dat geldt ook voor de mogelijkheid om anoniem een prepaid simkaart (herlaadkaart) aan te schaffen.

In België is het al vele jaren niet meer mogelijk om een anonieme herlaadkaart te kopen. Wil je in België een simkaart aanschaffen om gebruik te maken van mobiel internet, dan moet je dus je identiteit verifiëren tijdens de aankoop. Telecombedrijven zijn namelijk verplicht om de identiteit van klanten te registreren en te verifiëren voordat de simkaart geactiveerd kan worden.

Waar het ene land ervoor kiest om anonieme herlaadkaarten te verbieden, staan andere landen het juist toe. Nederland is hier een goed voorbeeld van, gezien je in Nederland gewoon anoniem een prepaid simkaart in een winkel of webshop kunt kopen. Een Nederlandse provider zal echter niet verzenden naar België wanneer het om een standaard herlaadkaart / prepaid simkaart gaat. Wel kun je een data only sim bij een webshop bestellen.

Anoniem internetten met een data only simkaart

Een data sim bevat geen telefoonnummer en is puur ontworpen voor internetgebruik. Je hebt geen mobiele nummer nodig voor alleen internet, en hoeft dus geen Belgisch nummer te gebruiken (wat er daarom niet op aangesloten zit). Hierdoor kun je deze ook uit een ander land bestellen, zoals Nederland. Dat geldt ook voor onze data only simkaarten.

De populairste data simkaarten zijn prepaid kaarten. Dit betekent dat je zelf kunt opwaarderen naar wens. Je hoeft geen abonnement of contract af te sluiten. Hierdoor is het een eenmalige aankoop. Indien gewenst kun je later natuurlijk wel opwaarderen, wat meestal via een online portaal gaat. Wanneer iemand op zoek is naar een anonieme simkaart (voor internet), is een prepaid aansluiting vaak passender.

Waarom is een data simkaart anoniemer?

Er zijn vier hoofdredenen waarom een data only sim geschikt is voor anoniem internetten:

  • Er is geen identificatieproces wanneer je buiten België (zoals vanuit Nederland) bestelt.
  • Er is geen registratieproces voor de aanschaf van de simkaart.
  • Je bepaalt zelf wat het afleveradres is.
  • Je sluit (bij een prepaid data only simkaart) geen abonnement of contract af.

Natuurlijk heb je wel een simkaart nodig die dekking biedt in België. Deze zorgt er namelijk voor dat je ook daadwerkelijk in België gebruik kunt maken van mobiel internet. Data simkaarten verschillen in dekking, dus dat is zeker een aandachtspunt.

Conclusie

Ben je woonachtig in België en ben je op zoek naar een passende oplossing voor mobiel internet, zonder dat je je hoeft te registreren of identificeren? Dan is een data only simkaart een goede keuze, vooral als je alleen wilt internetten. Hoewel traditioneel bellen en sms’en met zo’n simkaart niet kan, is het wel mogelijk om mobiele apps, zoals WhatsApp of Discord, te gebruiken als alternatief voor traditioneel bellen en sms’en.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *