Written by Donat Berisha

Mobiele data uitzetten

Dankzij mobiele data ben je niet afhankelijk van alleen WiFi om te internetten. Toch zijn er situaties waarin het gewenst is om het uit te schakelen. Hoe doe je dit zo eenvoudig mogelijk op je Android of iPhone? En hoe zit het met dataroaming in het buitenland? Lees hier alles over mobiele data uitzetten!

Mobiele data uitzetten

Met mobiel internet maak je gebruik van prepaid of een abonnement en 4G of 5G (in enkele gevallen 2G / 3G). Je kunt dit echter uitzetten via de instellingen van je telefoon. Hieronder lees je hoe je dat doet op een Android-telefoon of iPhone.

Mobiele data uitzetten Android:
Let erop dat de instelling / optie om mobiel internet in- of uit te schakelen op een Android-toestel verschilt per merk. Hieronder zie je een voorbeeld gebaseerd op een Samsung, maar het kan dus een iets andere benaming hebben.

 1. Open ‘Instellingen’ op je Android.
 2. Ga naar ‘Verbindingen’.
 3. Tik op ‘Gegevensgebruik’.
 4. Gebruik de schakelaar om ‘Mobiele gegevens’ uit te schakelen op je Android (naar links schuiven).

Een andere benaming van stap 2 ‘Verbindingen’ is ‘Wifi en netwerk’. Een andere benaming van stap 3 ‘Gegevensgebruik’ is ‘SIM & netwerk’. Zo zijn er nog meer benamingen; ze zullen echter altijd vergelijkbaar zijn (zolang het een Android-telefoon betreft).

Een andere manier om mobiele data uit te zetten op een Android is door met je vinger omlaag te vegen over je scherm (vanaf de bovenkant). Je krijgt nu een icoon te zien waarbij ‘Mobiele data’ of ‘Mobiele gegevens’ staat. Klik hierop om deze uit te zetten (ervan uitgaand dat het al aanstaat; dit is meestal het geval als de icoon een kleurtje bevat).

Mobiele data uitzetten iPhone:

 1. Open ‘Instellingen’ op je iPhone.
 2. Ga naar ‘Mobiel netwerk’.
 3. Gebruik de schakelaar om ‘Mobiele data’ uit te schakelen op je iPhone (naar links schuiven).

Mobiele data per app uitzetten: Android en iPhone

5G of 4G uitzetten is ook per app mogelijk! Zo kun je zelf bepalen welke apps op de achtergrond wel en niet gebruik mogen maken van mobiel internet. Lees hieronder een stappenplan voor zowel Android als iPhone.

Mobiele data per app uitzetten Android:

 1. Ga naar ‘Instellingen’ op je Android.
 2. Tik op ‘Verbindingen’.
 3. Tik op ‘Gegevensgebruik’.
 4. Ga naar ‘Gebruik mobiele gegevens’.
 5. Tik op de app(s) waarvan je mobiel internet wilt uitzetten.
 6. Gebruik de schakelaar per app op je Android (schuif deze naar links).

Houd er rekening mee dat voor het bovenstaande ook geldt dat het per Android-toestel kan verschillen. Benamingen zijn echter altijd soortgelijk.

Mobiele data per app uitzetten iPhone:

 1. Ga naar ‘Instellingen’ op je iPhone.
 2. Ga vervolgens naar ‘Mobiel netwerk’.
 3. Blader omlaag.
 4. Gebruik de schakelaar per app op je iPhone (schuif deze naar links).

Moet je dataroaming uitzetten in het buitenland?

Mobiele data uitzetten in het buitenland doe je door dataroaming uit te schakelen. Of dit voor jou gewenst is, hangt af van je situatie. Blijf je in de EU? Dan kun je dataroaming gerust aanzetten. In de EU maak je namelijk gewoon gebruik van je prepaid beltegoed of abonnement, en maak je geen extra kosten.

Ga je naar een land buiten de EU? Dan is het aangeraden dataroaming uit te zetten. Dit doe je via de mobiele netwerkinstellingen van je telefoon. Er staat altijd een optie ‘Roaming’ of ‘Dataroaming’. Hoewel deze meestal standaard al uit staat, is het handig om dit voor de zekerheid te controleren (vooral wanneer je het eerder al eens aan hebt gehad).

Waarom mobiel internet uitzetten?

Er zijn meerdere redenen waarom, of situaties waarin, 5G of 4G uitzetten aangeraden is. Hieronder worden er een aantal genoemd en beschreven.

 • Beltegoed of bundel bewaren: Heb je weinig prepaid beltegoed of MB’s in je bundel over, dan wil je deze misschien bewaren. Hiervoor dient mobiel internet uit te staan.
 • Beltegoed / Data verdwijnt: Heb je een herlaadkaart, dan is het mogelijk dat je beltegoed verdwijnt wanneer je mobiel internet aan hebt staan. Heb je een abonnement, dan wordt er data van je bundel verbruikt. Dit komt door apps die op de achtergrond data verbruiken. Beide situaties voorkom je door mobiele data uit te zetten.
 • Kosten buiten je bundel voorkomen: Heb je een abonnement en maak je gebruik van een bundel, dan maak je kosten buiten je bundel wanneer je MB’s op zijn. Deze kosten kunnen best hoog opkomen, en wil je natuurlijk graag vermijden (door mobiel internet uit te zetten nadat je MB’s voor de maand op zijn).

Gerelateerde artikelen:

Databesparing aan of uit?
Dataverbruik beperken
Prepaid dataverbruik controleren

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *