Written by Donat Berisha

Mobiel internet in Duitsland

mobiel internet duitsland
Wanneer je je tijdelijk of voor een langere periode in Duitsland bevindt, wil je natuurlijk verbonden blijven via het internet. Zo kun je op vakantie, (familie)bezoek, zakenreis of in andere situaties altijd het internet gebruiken. Hierbij is men veelal op zoek naar een oplossing voor mobiele data, zodat onder andere smartphones, tablets en MiFi routers kunnen worden gebruikt. In dit artikel lees je alles over mobiel internet in Duitsland!

Zijn er extra kosten verbonden aan mobiel internetten in Duitsland?

Allereerst is het handig om te weten dat je met je Belgische simkaart tegen dezelfde tarieven kunt internetten in Duitsland, zowel met een prepaid simkaart (herlaadkaart) als met een abonnement. Wat je hier per MB betaalt, betaal je in Duitsland dus ook.

Het bovenstaande geldt vanwege EU-regelgeving dat roaming binnen EU-landen gratis maakt, wat betekent dat er geen extra kosten zijn voor het gebruiken van je lokale simkaart in een ander EU-land. De huidige regelgeving loopt tot in ieder geval 2032.

Er zijn dus geen extra roamingkosten in Duitsland. Verder zijn er ook geen andere extra kosten, waardoor je gewoon je Belgische simkaart kunt gebruiken. Het enige waar je rekening mee kunt houden, is dat providers voor het buitenland vaak geen onbeperkte data aanbieden. Heb je bijvoorbeeld een abonnement met onbeperkt internet? Dan kun je in een ander EU-land misschien maximaal 30 GB gebruiken.

Mobiel internet Duitsland: wat zijn de opties?

Er zijn vier primaire manieren waarop je internet kunt verkrijgen:

 • Prepaid internet
 • Data only simkaart (prepaid)
 • Sim only abonnement
 • Een lokale Duitse simkaart

In Duitsland prepaid mobiel internet gebruiken

Met een herlaadkaart heb je internet zonder een abonnement. Deze kun je in de gehele Europese Unie net zoals in België gebruiken. Je hebt hierbij twee opties:

 • Per MB via beltegoed
 • Via prepaid databundels

Op onze prepaid internet pagina vergelijk je prepaid simkaarten / herlaadkaarten met en zonder bundel.

Data only simkaart (prepaid)

Met een data simkaart maak je ook gebruik van prepaid mobiel internet in Duitsland. Het grootste verschil is dat deze simkaart puur voor internet is ontwikkeld.

Wij hebben een eigen Data simkaart Europa ontwikkeld met de volgende voordelen:

 • Internetten in Duitsland vanaf €0,006 cent per MB
 • Twee aangesloten Duitse providers voor een betere dekking
 • Geen contract afsluiten (prepaid)
 • Bundels zijn 1 jaar tot onbeperkt geldig (data kun je meenemen bij tijdig opwaarderen)
 • 2 GB gratis data bij iedere simkaart

Bekijk onze pagina over prepaid data simkaarten voor meer informatie of bekijk hieronder direct onze data simkaart Europa.

Sim only abonnement

Met een mobiel abonnement kun je ook gewoon gebruik maken van het internet in Duitsland via je maandelijkse databundel. Houd er in dit geval dus wel rekening mee dat als je in België onbeperkt internet hebt, dat in het buitenland vaak niet het geval is (omdat providers dataverbruik in het buitenland beperken tot een maximale hoeveelheid).

Lokale Duitse simkaart

Tenslotte kun je er nog voor kiezen om een simkaart in Duitsland te kopen. Dit is vooral handig wanneer je een Duits nummer wilt, of wanneer je voor een langere periode in het land blijft.

Wat is de beste keuze?

Uiteindelijk hangt de beste keuze voor mobiel internet in Duitsland af van je eigen voorkeur op het gebied van gebruik. De een vindt prepaid fijner en wil geen abonnement afsluiten, terwijl de ander dat juist liever wel wilt. Mocht je een simkaart in een apparaat als een MiFi router willen gebruiken, dan is een data only simkaart wel aangeraden. Deze zijn namelijk speciaal voor zulke apparaten ontwikkeld. Hetzelfde geldt voor tablets, laptops, en dergelijke apparaten.

Zijn openbare wifi netwerken aangeraden?

Hierboven hebben we verschillende mogelijkheden beschreven. Hierbij zijn we uitgegaan van je eigen persoonlijke internetverbinding. Het is namelijk ook een optie om simpelweg verbinding te maken met openbare gratis wifi netwerken. Zo heb je internet op je apparaat, zonder dat je je simkaart of data gebruikt.

Hoewel dit natuurlijk kan en handig is wanneer je even zonder internet komt te zitten, zouden we het om twee redenen niet aanraden als je primaire wijze van internetten in Duitsland:

 1. Niet overal zijn openbare / gratis wifi netwerken beschikbaar, dus je kunt er niet ‘blindelings’ op vertrouwen.
 2. Openbare wifi netwerken zijn onveilig. Iedereen kan hier verbinding mee maken, en dus ook mensen met ‘slechte intenties’, oftewel hackers. Dit brengt je persoonlijke gegevens in gevaar.

Vooral de tweede reden is genoeg voor de meesten om een eigen dataverbinding te gebruiken. In Duitsland prepaid mobiel internet gebruiken via een herlaadkaart of data only kaart, of een mobiel abonnement gebruiken, is een betere en veiligere optie.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *