Written by Mo Maghsoudi

Provider speelt in op gezondheid

Het is vanaf enkele weken voor iedereen mogelijk om een steentje bij te dragen aan het ontwikkelen van een corona medicijn. Door de rekenkracht van meerdere smartphones te bundelen kan het onderzoeksproces worden versneld. In dit artikel lees je hoe je meedoet en wat het inhoudt. Lees dus verder!

Corona bestrijden met je smartphone

De Vodafone Foundation kwam met het initiatief, je kunt nu met je smartphone meehelpen met het vinden van een corona medicijn. Door middel van een app die door Vodafone is ontwikkeld, kun je de computerkracht van je telefoon uitlenen aan onderzoekers. De app heet “DreamLab” en is gratis te downloaden in de play- en appstore. De app wordt ook gebruikt voor onderzoek naar kanker.

Hoe werkt de app?

Op het moment dat jouw telefoon in de oplader zit en minimaal voor 80% is opgeladen, wordt de app geactiveerd. De app download stukjes van een groot onderzoek uit de cloud. Daarna voert de telefoon allerlei berekeningen uit en stuurt de resultaten terug naar de onderzoekers. Het onderzoeksteam bevindt zich op het Imperial College London, een van de beste universiteiten van de wereld.

Wat gebeurt er met de teruggestuurde informatie?

De data wordt gebruikt om medisch onderzoek te doen. Het kan zijn dat medicatie voor corona al beschikbaar is, er zijn alleen veel complexe analyses nodig om te onderzoeken welke moleculen uit verschillende medicaties goed of slecht zijn. Onderzoekers hebben te weinig computerkracht beschikbaar om deze analyses zelf te kunnen doorvoeren. Zo’n 35 telefoontjes staan in rekenkracht gelijk aan 1 supercomputer. Door de rekenkracht van telefoontjes te gebruiken hopen onderzoekers sneller een corona medicijn te vinden.

Hoe zit het met mijn privacy als ik deze app gebruik?

DreamLab maakt een eigen bestand aan waar alle nodige informatie in en uit gaat. De app krijgt dus geen toegang tot je eigen gegevens zoals foto’s en andere persoonlijke data. Het is wettelijk verplicht voor DreamLab om geen toegang te hebben tot jouw gegevens. Zelf geven ze aan dat de app op het gebied van privacy helemaal is dichtgetimmerd. De app is inmiddels al door 800.000 mensen gedownload en de beoordeling van de app is over het algemeen zeer positief.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *