Written by Donat Berisha

Proximus brengt 5G naar meer klanten

Mobiele provider Proximus heeft woensdag bekend gemaakt dat haar 5G-netwerken wordt opengesteld voor meer klanten. Via sms zijn deze klanten geïnformeerd dat ze per 1 juli gebruik kunnen maken van het mobiele 5G-netwerk van Proximus. Het betreft echter niet snel / optimaal 5G: er is sprake van een snelheid van maximaal 100 Mbps. Dit maakt deze mogelijkheid voor bepaalde klanten dan ook niet heel relevant, aangezien sommigen al sneller 4G hebben (dan 100 Mbps).

5G van Proximus

Klanten met een Mobile Flex-abonnement hebben een sms-bericht ontvangen met het nieuws. In dit sms’je wordt door Proximus uitgelegd dat het abonnement vanaf 1 juli 2022 een naamswijziging krijgt, namelijk ‘Mobile Flex S’, en dat er vanaf dan, zonder extra kosten, gebruik kan worden gemaakt van het 5G-netwerk van de aanbieder.

In het sms-bericht staat ook vermeldt dat de maximale 5G-snelheid van dit abonnement 100 Mbps is. Dit is dus bij lange na niet de maximale snelheid die met 5G kan worden bereikt (hiervoor is de juiste frequentieband dan ook nog niet beschikbaar).

Aanvulling op 4G

Aangezien sommige klanten sneller 4G-internet hebben (dan 100 Mbps), zou dit voor deze klanten een verlaging van hun internetsnelheid betekenen. Proximus heeft echter aan Androidworld uitgelegd dat dat niet zal gebeuren. Heeft een klant sneller 4G-internet dan 100 Mbps via 5G, dan blijft de klant gewoon gebruik maken van 4G.

In plaats daarvan zal 5G werken op bepaalde gebieden in België waar de 4G-infrastructuur verouderd is. Dit zijn plaatsen waar 4G momenteel lager dan 100 Mbps is. Alleen Proximus-klanten in deze omgevingen gaan gebruik maken van 5G.


In juni vindt de veiling voor 5G plaats. Er zijn in totaal vijf mobiele operators die deelnemen aan de Belgische 5G-veiling. Naar alle waarschijnlijkheid is Proximus een van deze vijf operatoren. Na de veiling zal er dan ook veel meer duidelijkheid zijn over de verdeling van 5G in België en het aanbod van de verschillende mobiele providers.

Rate this post

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

een × 5 =