Written by Donat Berisha

Vijf mobiele operators nemen deel aan 5G-veiling

Er zullen vijf mobiele providers meedoen aan de Belgische 5G-veiling. Het BIPT heeft namelijk vijf operators geselecteerd voor deze veiling. Het betreft de toewijzing van het nieuwe 5G-spectrum, en ook het bestaande 2G- en 3G radiospectrum. Als alles naar schema verloopt, zal de veiling in juni 2022 plaatsvinden.

5G-veiling juni 2022

Er gaan dus vijf mobiele operatoren deelnemen aan de veiling. Providers konden zich van 14 januari tot 16 februari inschrijven. Er wordt door het BIPT geen informatie gegeven over welke operators dit hebben gedaan. Ook de daadwerkelijke deelnames zijn anoniem. De kans is erg groot dat Orange, Proximus en Telenet drie van de vijf namen zijn.

De Belgische 5G-veiling heeft lang op zich laten wachten. Het was in januari bekend dat de veiling voor 5G-licenties in juni plaatsvindt, maar de oorspronkelijke Europese deadline was eind juni 202 en de hoop was dat de veiling in 2021 nog zou plaatsvinden. Dat is nu dus juni 2022 geworden.

Verschillende frequentiebanden

Het aantal verzoeken om mee te doen aan de veiling is niet hetzelfde voor elke frequentieband. Voor de meeste banden doen vijf Belgische mobiele operators mee, maar niet voor alle banden.

Vijf deelnemers doen mee aan de veiling voor de 900, 1800 en 2100 MHz-banden. Op dit moment worden deze vooral voor 2G, 3G en 4G gebruikt. Ook voor de 3600 en 700 MHz frequentiebanden zijn er vijf deelnemers. Deze zijn van belang voor het 5G-netwerk. Hierbij wordt de 3600 MHz-band als belangrijkste gezien, terwijl de 700MHz-band geschikt is voor het verbeteren van de dekking.

Voor één band zijn er slechts drie verzoeken ingediend: de 1400 MHz-band.

Vierde mobiele operator in België

In november 2021 is bevestigd dat er ruimte is gemaakt voor een vierde Belgische mobiele netwerkoperator. Er is dus zeker een kans aanwezig dat er naast Proximus, Telenet en Orange een vierde operator met een eigen mobiele netwerk bijkomt. Deze zal dan ook deelnemen aan de aankomende 5G-veiling.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *