Written by Donat Berisha

Veiling 5G-licenties vindt plaats in juni

Het is dan eindelijk zover: België komt een stap dichter bij van 5G. Het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie; de Belgische telecomregulator) heeft bevestigd dat de veiling van het 5G-spectrum in juni gaat plaatsvinden. Hierbij is er ook nog ruimte voor een vierde operator, die zich dan wel snel zal dienen te melden. Lees in dit artikel meer over 5G in België!

Veiling van 5G-licenties

Het is officieel dat de Belgische 5G-veiling in juni plaatsvindt. Dit heeft overigens enige tijd geduurd. In mei 2021 schreven we in artikel ‘Uitrol 5G in België moet sneller’ dat de Europese deadline oorspronkelijk 30 juni 2020 was, waarna de hoop was dat de veiling in 2021 zou plaatsvinden. Uiteindelijk is dit dus juni 2022 geworden.

Alle mobiele netwerken

Tijdens de veiling kan er, naast op 5G-frequenties, ook op alle andere frequenties worden geboden. Het gaat dus om het gehele spectrum. Dit betekent dat er op de volgende frequentiebanden kan worden geboden: 700 MHz, 900 MHz, 1400 MHz, 1800 MHz, 2100 MHZ, en 3600 MHZ.

Voor 5G zijn 700 MHz, 1400 MHz en 3600 MHz het belangrijkst. De andere frequentiebanden (900 MHz, 1800 MHz en 2100 MHz) zijn vooral relevant voor 2G, 3G en 4G.

Elke frequentie heeft eigen regels wat betreft minimumsnelheid, dekking en andere belangrijke factoren. De frequenties worden toegekend voor 20 jaar.

Vierde Belgische netwerkoperator

Momenteel zijn er in België drie netwerkoperatoren (providers met een eigen netwerk): Telenet/Base, Proximus, en Orange. Er is echter ruimte voor een vierde mobiele netwerkoperator in België. Alle geïnteresseerde partijen kunnen zich tot 16 februari inschrijven. Hierna worden de kandidaten anoniem beoordeeld.

Een van de meest geïnteresseerde partijen is Citymesh. Ze hebben meermaals aangegeven de vierde mobiele netwerkoperator in België te willen worden. De kans dat Citymesh de vierde netwerkoperator wordt, is dus zeker aanwezig.

Pas na de veiling in juni maakt het BIPT bekend wie de vierde operator wordt en hoe het spectrum is verdeeld.


Wil je meer lezen over 5G voor prepaid? Bekijk deze pagina voor alle informatie over 5G prepaid (simkaarten / herlaadkaarten).

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *