Written by Donat Berisha

Uitrol 5G in België moet sneller

Wereldwijd is de uitrol van 5G vol in gang. Steeds meer landen zijn bezig met het uitrollen van 5G in verschillende fases. Zo was in Nederland de eerste 5G-veiling op 21 juli 2020 afgelopen en vindt de veiling voor de 3,5 GHz band begin plaats. Dit terwijl de eerste 5G-veiling in België nog moet gaan plaatsvinden. Het is belangrijk dat de uitrol van 5G niet verder wordt uitgesteld. Volgens Beltug, Belgische vereniging van it-beslissers, heeft de 5G-veiling al te veel vertraging opgelopen.

De uitrol van 5G

Hoewel er nog onzekerheid is over 5G, tonen Belgische bedrijven en consumenten wel interesse in 5G. Deze interesse is niet alleen aanwezig in België: wereldwijd stijgt de interesse in een overstap naar 5G.

Toch duurt het dus nog even voordat 5G volledig in België wordt uitgerold. Er is onder andere onzekerheid over de timing wat betreft de omarming van 5G. Dit is volgens Beltug problematisch. Terwijl bedrijven uit andere landen al plannen hebben om 5G te implementeren, moet het in België nog beginnen. Die achterstand is uiteraard ongewenst.

Prepaid 5G uitrol

Inmiddels is het mogelijk om in Belgie gebruik te maken van prepaid 5G. Echter bieden de meeste aanbieders het nog niet aan. We verwachten dat de uitrol van 5G zal versnellen wanneer sneller 5G mogelijk is en providers hun netwerken uitbreiden.

Wanneer is de veiling van het 5G-spectrum?

Het wordt een uitdaging om de veiling nog in 2021 te organiseren. De Europese deadline hiervoor was oorspronkelijk 30 juni 2020. Dit heeft België dus niet gehaald. Hoewel de hoop is dat de veiling nog in 2021 plaatsvindt, is het goed mogelijk dat dit pas in 2022 mogelijk is.

Vierde mobiele operator

De mogelijkheden voor de komst van een vierde mobiele operator voor de veiling van het 5G-spectrum wordt door de Belgische overheid onderzocht. Orange, Telenet (BASE) en Proximus zullen sowieso meedoen aan de veiling. Daarnaast heeft Citymesh echter ook aangegeven deel te willen nemen aan de veiling van het 5G-spectrum.

Dit zorgt onder andere voor meer keuze voor de Belgische consumenten en meer concurrentie in de Belgische telecommarkt.

Toch geeft Beltug aan dat het evalueren van de komst van een vierde mobiele operator er wel weer zorgt voor dat de uitrol van 5G nog meer vertraging zal oplopen.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *