Written by Donat Berisha

Gevolgen vierde Belgische gsm-operator

Momenteel zijn er in België drie gsm-operatoren met een eigen mobiele netwerk. Dit zijn Proximus, BASE en Orange. Andere providers maken dus gebruik van het netwerk van een van bovengenoemde providers. Nu wordt er steeds meer gepraat over een vierde gsm-operator. Een aantal partijen zijn hier al in geïnteresseerd. Hierbij wordt gekeken naar de gevolgen van een vierde speler op de Belgische telecommarkt. Wat zijn deze volgen? Wij behandelen het in dit artikel.

Gevolgen vierde gsm-operator

Het voornaamste gevolg is dat er sterke concurrentiedruk komt. Dit zal ervoor zorgen dat de prijzen gaan dalen. Een vierde speler op de Belgische telecommarkt zal leiden tot 13 procent lagere prijzen.

Een tweede gevolg is dat het aantal aansluitingen zal gaan stijgen, doordat de prijzen lager zullen zijn. Er wordt verwacht dat het aantal aansluitingen met 10 procent zal toenemen, indien er een tweede provider komt.

Zijn er negatieve gevolgen?

Het blijkt dat er ook een nadelig effect is aan de komst van een vierde speler:

  • Het energieverbruik stijgt met 15 procent
  • Elektromagnetische straling zal toenemen

Vanwege de strenge normen wat betreft elektromagnetische straling, zal dat vooral in Brussel problematisch zijn.

Wie wordt de vierde gsm-operator?

Momenteel toont vooral Citymesh interesse. Eerder was al bekend dat Citymesh mee wilt doen aan de veiling van het 5G-spectrum. Indien er dus een vierde MNO komt, zal dit waarschijnlijk Citymesh zijn.

Citymesh heeft momenteel al industriële mobiele 4G en 5G-netwerken. Het bedrijf wilt zich dus uitbreiden en vierde gsm-operator worden.

Steun van overheid

De Belgische overheid is aan het overwegen om voor de veiling van het 5G-spectrum een deel van dat spectrum te reserveren voor een vierde operator.

Hoewel de vorige regering dit sowieso van plan was, werden de plannen nooit voltooid. Het is dus de vraag of de huidige Belgische overheid hier voor zal kiezen.

Wat betekent een vierde gsm-operator voor prepaid?

Onder telecom valt natuurlijk ook prepaid. Indien er een vierde gsm-operator komt, is de vraag allereerst of ze zich naast abonnementen ook zullen richten op prepaid.

Indien de nieuwe provider ook een prepaid focus heeft, is dat positief. Dat zal er namelijk voor zorgen dat de concurrentie stijgt en dat prijzen voor prepaid goedkoper worden. Ook wordt het aanbod groter, wat zorgt voor meer keuze voor de consument.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *