Written by Team PrepaidSimkaarten.BE

Registratie herlaadkaart enigszins goed op weg

Sinds het nieuwe verbod op de anonieme simkaart, dat afgelopen december van kracht is gegaan, zijn er al ruim 1 miljoen herlaadkaarten bij de providers geregistreerd. Deze tussenstand is halverwege februari bekend geworden, dus ondertussen ligt dit aantal al hoger. In totaal waren er op het moment van het ingaan van de wet 3,4 miljoen herlaadkaarten in omloop, welke voor 7 juni 2017 geregistreerd zouden moeten worden. Mensen die na het ingaan van de wet een herlaadkaart kopen (of hebben gekocht) in een winkel, kunnen zich direct bij de aankoop identificeren. Bij een online aankoop kun je je via de website van de desbetreffende provider registreren.

Het hoge aantal geregistreerde simkaarten is vooral te danken aan de uitgebreide promotie rondom de registratie door verschillende providers. Zo heeft provider Base een aantal maanden bussen laten rondrijden, waarin je je kon registreren. Registratie en identificatie kan daarnaast ook in winkels en verkooppunten van de herlaadkaarten en online. Helaas is wel gebleken dat deze online registratie nog niet altijd vlekkeloos verloopt.

Online registratie herlaadkaart nog niet waterdicht

Bij een aantal grote providers, zoals Proximus, Base en Orange kun je je herlaadkaart online registreren door middel van de elektronische identiteitskaart. Deze manier is vrij moeilijk te omzeilen en is daarom betrouwbaar. Bij een aantal andere providers kun je je online registreren zonder elektronische identiteitskaart. Hier wordt dan gevraagd om een foto van een geldig legitimatiebewijs. Echter is gebleken dat bij onder andere Lyca Mobile, Vectone en Carrefour Mobile iedere willekeurige foto wordt geaccepteerd en de simkaart wordt geactiveerd. Dit wordt in de meeste gevallen wel binnen een dag rechtgetrokken door de simkaart te blokkeren, maar dan blijft het feit alsnog dat een kwaadwillende hier anoniem gebruik van had kunnen maken. Minister van Telecom Alexander De Croo vindt dit onacceptabel en benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor een correcte registratie bij de providers ligt. Wanneer deze dit niet nastreven kunnen er hoge boetes volgen. De providers hebben bekend gemaakt om deze manier van registratie te verbeteren en Lyca Mobile heeft de online registratie mogelijkheid tijdelijk stop gezet.

Moet jij nog je herlaadkaart registreren?

Moet jij nog je herlaadkaart registreren? Doe dit dan voor 7 juni 2017, zodat je je simkaart kan blijven gebruiken. Wanneer je je herlaadkaart niet registreert voor deze datum, wordt hij geblokkeerd.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *