Written by Donat Berisha

Resterend prepaid beltegoed terug te krijgen in België

Belgische prepaid gebruikers krijgen vanaf 2023 hun overgebleven beltegoed terug wanneer ze ervoor kiezen naar een andere provider over te stappen. Voorheen was dit niet mogelijk en raakte je resterend beltegoed altijd kwijt, of je nou voor nummerbehoud koos of niet. In Nederland blijft de situatie ongewijzigd; beltegoed dat overblijft kan niet worden meegenomen of teruggestort.

Overgebleven tegoed terugvragen

Hoewel het overzetten van beltegoed nog altijd niet mogelijk blijft, kunnen Belgische consumenten nu wel resterend beltegoed terugkrijgen. Dat betekent dat je het restbedrag op je bankrekening teruggestort krijgt. Hiervoor moet je als klant wel zelf een aanvraag doen. Vervolgens duurt het ongeveer vier weken tot het restbedrag op je rekening te zien is.

Een aanvraag voor terugstorting is alleen mogelijk wanneer er bij het kiezen van een nieuwe herlaadkaart voor nummerbehoud wordt gekozen.

Volgens Petra de Sutter, Belgische minister van Telecommunicatie, is het belangrijk dat geld wordt behouden bij een prepaid overstap. Er is immers al voor betaald. De Sutter heeft dan ook zelf deze nieuwe regel aangekondigd.

Kwijtraken van tegoed

Met een sim only abonnement is kwijtraken van tegoed op een andere manier mogelijk. Maak je je data, belminuten, en/of sms’jes een bepaalde maand niet op, dan kan je die niet meenemen naar de volgende maand. Je betaalt namelijk voor het recht op een tijdelijke bundel.

Met een herlaadkaart is dit anders. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf bepaalt wanneer je opwaardeert en met welk bedrag. Prepaid tegoed is in die zin niet ‘tijdelijk’, vooral niet vergeleken met een sim only abonnement. Daarom is het kunnen aanvragen van een terugstorting van prepaid beltegoed logischer.

Situatie resterend prepaid beltegoed in Nederland

Waar het in België vanaf 2023 dus mogelijk wordt om prepaid tegoed terug te krijgen, blijft de situatie in Nederland (tot nu toe) onveranderd. Stap je naar een andere prepaid provider over, dan moet je overgebleven beltegoed eerst opmaken. Je raakt je tegoed kwijt als je dit niet doet. Overzetten van beltegoed kan namelijk ook niet.

Stap je over naar een sim only abonnement, dan is het bij de meeste aanbieders wel mogelijk om beltegoed terug te krijgen. Het wordt namelijk verrekend met de eerste factuur van je abonnement.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *