Written by Team PrepaidSimkaarten.BE

Veranderingen in de telecomsector

De Belgische MVNO-markt is aan het groeien, vooral door virtuele providers als Telenet en Lycamobile.

Wordt Telenet een netwerkoperator?

Er zijn in België 42 virtuele operators actief, dit zijn providers zonder eigen netwerk. De meerderheid maakt gebruik van het netwerk van Base, terwijl Telenet en Lycamobile onder Mobistar vallen en deze operator dus ook de meeste klanten telt namelijk zo’n 900.000 mobiele klanten. Telenet en Lycamobile zijn dus de grootste en daarna volgen Ortel Mobile, JIM Mobile en Mobile Vikings.

Dit zal gaan veranderen omdat er een kans bestaat dat Base overgenomen wordt door Telenet. Dit betekent dat Telenet geen MVNO meer is, maar een netwerkoperator wordt. Dit houdt in dat Mobistar, Telenet niet meer als klant heeft en de virtuele operators niet langer actief zijn op het netwerk van Base. De overname moet nog wel goedgekeurd worden door de toezichthouders. Voor de consument zal er dus nog weinig veranderen. Het is belangrijk dat er genoeg concurrentie blijft binnen de telecomsector zodat je als consument niet de duurste prijs betaalt. Daarnaast moet het mogelijk blijven om als nieuwe operator de markt te betreden. Waarschijnlijk zijn dit ook zeker voorwaarden die gesteld worden aan de overname.

Wat betekent dit voor de consument?

Uit een bericht van De Standaard blijkt dat het contract tussen Telenet en Mobistar tot eind 2017 loopt. Er wordt daarom beweerd dat de overname pas echt gevolgen heeft in 2018. Voor de consument betekent het dat als je klant bent van Base dit nog even zo blijft en nieuwe mobiele klanten van Telenet nog steeds gebruik zullen maken van het netwerk van Mobistar. Klanten van Base zullen waarschijnlijk wel een verbetering zien in het gebruik van het netwerk door de uitbreiding van het 4G netwerk. Telenet gaat zich namelijk ook bezighouden met de verbetering van het 4G-netwerk.

Prijsverhoging Telenet

In het nieuwe jaar gaan de prijzen van Telenet wel weer omhoog, net zoals het jaar daarvoor. Deze prijswijziging is routine in de telecomsector volgens John Porter, de CEO van Telenet. Door het stijgende dataverbruik is de operator genoodzaakt de prijzen te verhogen, vanwege de investeringen die gedaan moeten worden om de capaciteit te verhogen en de internetsnelheid te verbeteren.

Tot slot

De overname zal niet zozeer effect hebben op de consument, maar het verandert zeker de machtsverhoudingen binnen de Belgische telecomsector. Welke gevolgen heeft de overname bijvoorbeeld voor grote operators als Proximus en Orange?

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *