Written by Team PrepaidSimkaarten.BE

Verbod op anonieme prepaidkaart

Er komt een einde aan de anonieme simkaart. Gebruikers van de herlaadkaart moeten zich voortaan identificeren bij de aankoop van zo’n simkaart, wat een einde maakt aan het anoniem prepaid bellen. Hiermee zet België stappen in de strijd tegen het terrorisme. Op dit moment zijn er ongeveer een miljoen simkaarten in omloop waarvan de gebruiker onbekend is. Ook deze gebruikers zullen zich komend half jaar moeten registreren om te kunnen blijven bellen.

Een prepaid simkaart is een herlaadkaart waar vooraf belkrediet op kan worden gezet, waar men mee kan bellen, sms’en of gebruik maken van mobiel internetten. In tegenstelling tot een abonnement wordt deze simkaart momenteel niet op een persoon geregistreerd en kan er dus niet worden achterhaald wie hier gebruik van maakt.

Landelijk besluit

Het parlement heeft dit besluit genomen naar aanleiding van het gebruik van anonieme herlaadkaarten door terroristen. Uit een onderzoek van de internationale politie is gebleken dat bij recente aanslagen, zoals in Brussel, Nice en Parijs, gebruik is gemaakt van deze anonieme simkaarten door de criminelen om met elkaar te kunnen communiceren. Door het feit dat deze anonieme kaarten niet geregistreerd stonden, hebben veiligheidsdiensten de terroristen niet kunnen traceren.
In navolging op het verbod in Polen, Duitsland en Frankrijk volgt ook België nu met een verbod. Naar verwachting zal Nederland het volgende land zijn waar dit verbod ingevoerd zal worden, om te voorkomen dat potentiële aanslagplegers naar het buurland uitwijken om een herlaadkaart te kunnen aanschaffen om anoniem te kunnen blijven bellen.

Wat betekent dit voor de gebruiker?

De gebruikers van die in het bezit zijn van een herlaadkaart, zullen net als de telecomproviders in actie moeten komen zodra het verbod op de anonieme simkaart van kracht zal gaan.

Binnenkort registratie verplicht

Het besluit tot een verbod is de afgelopen dagen officieel tot stand gekomen. Deze week zal er een Koninklijk Besluit gepubliceerd worden in het Staatsblad, die deze wet officieel van kracht maakt. Maximaal tien dagen na deze publicatie van deze wet zal iedereen zich moeten identificeren bij de aankoop van een herlaadkaart. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen het soort winkel. Deze wet geldt ook bij een herlaadkaart kopen via het internet.

Een miljoen gebruikers moeten zich bekendmaken

De inwoners die momenteel een prepaid herlaadkaart in gebruik hebben, krijgen een half jaar de tijd om de prepaid simkaart op hun naam te registreren. Indien zij dit niet doen, wordt de kaart geblokkeerd en kunnen zij niet langer gebruik maken van mobiele diensten via deze kaart. De overheid neemt deze rigoureuze besluiten om te voorkomen dat er misbruik kan worden gemaakt van de anonimiteit van deze simkaart. Gebruikers van deze simkaarten worden de komende weken door hun provider benaderd om zich te registreren. Het is de taak van de providers om te checken of men geen valse naam opgeeft. Hoe dit proces eruit zal gaan zien is nog niet bekend en kan per provider verschillen.

Privacy

Het nadeel van het verbod op de anonieme prepaid simkaart is de wettelijke privacy die hiermee in het gedrang komt. Telecomproviders kunnen voortaan iedereen ‘volgen’ en hebben ook alle persoonsgegevens in de bestanden staan. Om de privacy van consumenten te kunnen blijven garanderen zullen er strenge regels komen rondom het opvragen van de identiteit van personen. Dit moet alleen mogelijk kunnen zijn wanneer iemand vermist is of daadwerkelijk verdacht wordt van het plannen van criminele activiteiten.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *