Written by Team PrepaidSimkaarten.BE

Wordt de anonieme herlaadkaart afgeschaft?

Minister van Telecom Alexander De Croo en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) willen de anonieme herlaadkaarten afschaffen. Dit zou betekenen dat mobiele gebruikers niet meer (anoniem) prepaid kunnen bellen. Nu heeft zo’n 40% van de mobiele gebruikers in België een prepaid aansluiting. De minister wil op deze manier criminaliteit tegengaan en mensen makkelijker op kunnen sporen. Met een herlaad kaart kun je volledig anoniem blijven en daar moet volgens hen verandering in komen. Een herlaad kaart kun je gemakkelijk aanschaffen en gebruiken zonder dat je persoonlijke gegevens achterlaat.

Staatsecretaris Bart Tommelein (Open Vld) vindt een afschaffing van de simkaarten te ver gaan omdat veel mobiele gebruikers een prepaid simkaart gebruiken. De kaart wordt bovendien gebruikt om zichzelf in bescherming te nemen tegen hoge kosten of zelfs tegen schulden. Geens laat weten dat een afschaffing niet nodig is, maar dat minder anonimiteit wel gewenst is. Hij zegt daarnaast dat er niet zomaar gegevens van mensen gecontroleerd worden, hier moet wel een duidelijke reden voor zijn. Ook de gegevens van klanten met een abonnement worden niet zomaar ingezien.

In 2013 werd er door de politie in Nederland al een verzoek gedaan tot afschaffing van de anonieme prepaid simkaarten, die met name door criminelen gebruikt zouden worden. Tot op heden worden er in Nederland nog steeds prepaid simkaarten verkocht en gebruikt. Ook de Belgische politie is voor de afschaffing, omdat strafbare feiten op deze manier makkelijker opgespoord kunnen worden.

Tegenwoordig laat je (vooral) online veel gegevens achter, wanneer je een abonnement neemt ben je verplicht je adresgegevens en bankrekeningnummer etc. te geven maar bij een herlaadkaart is dit niet nodig. Daarom kun je hiermee anoniem bellen en kun je moeilijk opgespoord worden door politie en overheid.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *