Written by Team PrepaidSimkaarten.BE

Boetes voor Proximus & Telenet voor foute ID-registratie herlaadkaarten

bipt herlaadkaart registratie controleDe overheid heeft via BIPT wat staat voor Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie forse boetes uitgedeeld aan herlaadkaart providers Proximus en Telenet. De boetes betreffen het niet correct naleven van de wetgeving omtrent de anonimiteit van herlaadkaarten. Iedere herlaadkaart moet sinds twee jaar geregistreerd zijn op iemands ID-kaart of paspoort.

Na uitvoerig onderzoek heeft de Belgische overheidsinstantie geconcludeerd dat zowel Proximus als Telenet de gebruikers van hun herlaadkaarten niet of niet goed genoeg kan achterhalen.

De regels lijken vrij gemakkelijk maar toch hebben de mobiele providers er moeite mee om zich eraan te houden. Een vrij simpele identiteitscontrole op geldigheid van de legitimatie, plus het bewaren van het desbetreffende identiteitsbewijs lijkt gemakkelijk. Echter wordt dit dus door meerdere telecomproviders niet goed afgehandeld.

Proximus heeft een boete van €150.000,- ontvangen & Telenet heeft een boete van een kleine €90.000,- ontvangen.
Hoe de hoogte van de boetes bepaald zijn is ons niet bekend. Dit is waarschijnlijk een percentage van de totale omzet of winst van het bedrijf of binnen specifiek het aandeel “herlaadkaart”.

Extra achtergrond over anonieme herlaadkaarten & wetgeving
Sinds er bekend is geworden dat de aanslagen in Brussel wellicht hadden kunnen worden voorkomen als de prepaid simkaarten van de daders in verband konden worden gebracht met een naam, heeft onze overheid actie ondernomen.

In het kader van nationale veiligheid wordt het erg belangrijk bevonden dat iedere herlaadkaart van iedere provider gekoppeld is aan een paspoort of ID kaart. Voor de kleinere winkeliers is dit natuurlijk weer extra werk waar uiteindelijk niet meer mee verdiend wordt dus gaat het ook in dit soort gevallen niet altijd zoals het moet.

Tot op heden was er nog maar een andere prepaid provider gestraft met een boete voor incorrecte identiteitscheck op herlaadkaarten. De overheid lijkt controles nu steeds meer aan te scherpen onder het mom “nationale veiligheid”. De eerste drie telecommunicatie bedrijven zijn dus al gestraft en zullen actie ondernemen om verdere sancties te voorkomen.

De vraag is nu hoe de andere mobiele providers die herlaadkaarten verkopen dit hebben ingeregeld. Zullen er meer sancties volgen voor zowel deze als andere mobiele providers?

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *