Written by Donat Berisha

GSM verbinden met auto? Zo doe je dat!

De mogelijkheden van bluetooth en je GSM worden steeds uitgebreider. Zo kun je bijvoorbeeld een verbinding maken tussen je telefoon en printer, computer, tv, koptelefoon, luidsprekers, auto, etc. Steeds meer auto’s bieden ook de mogelijkheid om je GSM te verbinden met je auto. Dit kan via twee verschillende manieren, namelijk:

 1. Via een bluetooth-verbinding
 2. Via Android Auto of Apple CarPlay

We leggen in dit artikel beide mogelijkheden uit. Lees dus snel verder!

Methode 1: GSM verbinden met auto via bluetooth

Je gsm verbinden met je auto via bluetooth is de eerste methode en de simpelste variant. Lees het onderstaande stappenplan:

 1. Ga in je auto zitten en zet je bluetooth-instellingen aan van je GSM en auto.
 2. Ga naar het menu instellingen van je autoradio of scherm en zoek naar bluetooth-instellingen.
 3. Selecteer vervolgens ‘Pairing’ of ‘koppelen’. Kijk vervolgens in de lijst met beschikbare apparaten en klik op de naam van je telefoon. Je kunt de naam van je telefoon wijzigen in bij de bluetooth-instellingen van je telefoon.
 4. Wanneer je eenmaal een keer gekoppeld hebt, dan zal je telefoon standaard verbinding gaan maken wanneer je je bluetooth aanzet in je auto.

Uiteraard moet je auto wel beschikbaar zijn voor een bluetooth-verbinding. Heb je al een auto van 10 tot 20 jaar geleden dan is de kans groot dat een bluetooth niet beschikbaar is voor je auto. Je telefoon koppelen aan je auto kan dan eventueel via een kabeltje.

Voordelen van bluetooth

Je gsm verbinden met je auto(radio) brengt vele voordelen met zich mee.

✓ Jij kunt gewoon je ogen op de weg houden en je handen aan het stuur, terwijl je rustig inkomende telefoonoproepen handsfree kunt opnemen.
✓ Je kunt muziek vanaf je GSM via de speakers afspelen en daardoor hoef je niet alle reclame en nieuwtjes van de radio te horen.
✓ Je kunt handsfree je navigatie gebruiken en berichtjes versturen door middel van spraakbediening.

Methode 2: GSM verbinden met auto via Carplay of Android Auto

Door steeds meer innovaties worden apparaten slimmer en kunnen ze ook meer. Met slimme systemen als Apple CarPlay en Android Auto is je GSM verbinden heel makkelijk. Dit zijn besturingssystemen voor je auto. Wanneer je je GSM koppelt aan je auto kun je op het scherm van je auto de apps van je GSM gebruiken. Dit gaat zelfs nog een stapje verder, want je kunt door middel van spraakbesturing berichtjes versturen via Whatsapp of Google Maps gebruiken. Android Auto of Apple Carplay installeren om je telefoon te verbinden met je auto? Lees het onderstaande stappenplan!

Apple CarPlay installeren stappenplan

 1. Open de ‘Instellingen’ app op je smartphone.
 2. Ga vervolgens naar Algemeen.
 3. Klik op ‘CarPlay’.
 4. Klik op ‘Beschikbare auto’s.
 5. Druk als laatste op je auto om je smartphone te koppelen aan je auto.

Android Auto installeren stappenplan

 1. Download de app ‘Android Auto – Google Maps, Media & Messaging’ via de Google Play Store
 2. Koppel daarna je GSM met de auto via een usb-kabel. De Android Auto App komt dan vanzelf op je telefoonscherm terecht.
 3. Vervolgens vraagt het om toegang te hebben tot bepaalde functies. Hiervoor klik je bij elke vraag op ‘ja’ om de app toegang te geven tot deze functies.
 4. Selecteer Android Auto op je scherm in je auto.
 5. Je hebt nu je GSM verbonden met je auto via de Android Auto app. Met de Google Assistent kun je bellen, whatsappen, navigatie instellen, muziek afspelen, etc.

Welke auto’s ondersteunen Apple CarPlay en Android Auto?

Aangezien deze besturingssystemen nog vrij nieuw zijn, is deze tweede methode niet voor iedere auto geschikt. Apple CarPlay bestaat sinds 2014 en Android Auto sinds 2015. Auto’s van vóór 2014 hebben dus sowieso dit systeem niet en is je GSM verbinden op deze manier niet mogelijk. Welke auto’s hebben dit dan wel? Dat kun je checken via de handleiding van je auto of in het instellingenmenu op de boordcomputer van je auto.

Hoeveel data gebruiken Apple CarPlay en Android Auto?

Deze twee besturingssystemen voor je auto gebruiken niet echt een bepaalde hoeveelheid data uit je internetbundel. Het hangt er namelijk vooral van af welke apps je gebruikt. Gebruik je bijvoorbeeld Google Maps terwijl je ook muziek luistert via Spotify? Dit verbruikt meer data dan wanneer je alleen een simpel berichtje via Whatsapp verstuurd. In zo’n geval is het wellicht verstandig een grotere (prepaid) databundel aan te schaffen.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *