Written by Donat Berisha

Wanneer gaat 2G uit de lucht?

Het 5G-netwerk is inmiddels het nieuwste mobiele netwerk. Providers zijn bezig met het opbouwen van het 5G-netwerk en steeds meer mensen zullen, zodra het kan, hier naar overstappen. Dit heeft invloed op andere netwerken. De providers met eigen netwerk zullen er namelijk voor kiezen om bepaalde netwerken om ruimte te maken voor het 5G-netwerk. Een van de netwerken die zal worden uitgeschakeld, is het 2G-netwerk. Daarom is nu de vraag: Wanneer gaat 2G uit de lucht? Lees hier het antwoord!

Wanneer gaat 2G uit de lucht per provider?

Er zijn in België meerdere providers met eigen mobiele netwerken (gsm-operatoren). De vraag is dus vooral wanneer 2G uit de lucht gaat per aanbieder. Dit zal namelijk verschillen. We gaan hier dus van de mobiele netwerken uit, die voor prepaid en mobiele abonnementen gelden.

De volgende (prepaid) providers hebben een eigen 2G-netwerk:

  • Base
  • Orange
  • Proximus

Overigens wordt er steeds meer gepraat over een vierde gsm-operator in België. Voorlopig zijn er echter nog drie gsm-operatoren.

Het is voor Base en Proximus momenteel niet bekend wanneer 2G uit de lucht gaat. De reden hiervoor is dat er door Base en Proximus nog geen data zijn genoemd.

Orange 2G-netwerk

Onlangs heeft operator Orange bevestigd dat haar 2G-netwerk pas tussen 2028 en 2030 wordt uitgeschakeld. Hierdoor weten we dat het gebruiken van 2G in België tot in ieder geval 2028 mogelijk is. Als redenen voor de toekomstige uitschakeling worden een lager energieverbruik & duurzaamheid, een vermindering van de risico’s op hacken, het promoten van nieuwe technologieën en het vereenvoudigen van het mobiele netwerk genoemd. Daarnaast is er ook een kostenaspect. Toch duurt het dus nog wel even voordat de uitschakeling een feit is.

Welke provider ondersteunt 2G?

Alle gsm-operatoren ondersteunen op dit moment nog 2G. Je kunt nog altijd gebruik maken van het 2G-netwerk van Base, Orange en Proximus. Het is dus voor Base en Proximus nog niet bekend voor hoe lang dat het geval is. Aangezien Orange 2G nog tot zeker minimaal 2028 in de lucht blijft, kun je in België tot in ieder geval 2028 (en waarschijnlijk nog wat langer) gebruik maken van 2G.

Het 2G-netwerk van andere aanbieders

Natuurlijk willen klanten van andere providers ook weten hoe het zit met 2G bij hun provider. Men wilt bijvoorbeeld ook weten hoe het zit met het:

  • Mobile Vikings 2G-netwerk
  • Scarlet 2G-netwerk
  • Lycamobile 2G-netwerk

Deze aanbieders maken gebruik van het netwerk van de gsm-operatoren Base, Orange of Proximus. Zolang de gsm-operatoren hun 2G-netwerk nog in de lucht houden, kun je bij alle andere providers (zoals Mobile Vikings, Scarlet en Lycamobile) gebruik maken van 2G. Zodra de gsm-operatoren stoppen met het 2G-netwerk, kunnen de andere providers geen 2G meer aanbieden.

Een 2G simkaart online aanschaffen?

Het is dus nog zeker even mogelijk om gebruik te maken van 2G. Heb je interesse in een 2G simkaart, of wil je hier meer informatie over lezen? Op onze pagina 2G simkaart lichten we simkaarten voor een 2G-netwerk toe en geven we ook opties voor het bestellen van een dergelijke simkaart.

Er bestaan momenteel twee soorten 2G simkaarten: standaard prepaid kaarten, en data only 2G simkaarten. Met beiden heb je een sim waarmee je het mobiele 2G-netwerk kunt bereiken. Op bovenstaande pagina lees je meer over beide kaarten.

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *